Очертава се нерадостно бъдеще за работещите във въглищните централи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2020 10:11

Очертава се нерадостно бъдеще за работещите във въглищните централи

За енергията, добивана от въглища се очертава нерадостно бъдеще След 2025 година държавата оттегля помощта си за въглищните централи. Това означава, че хиляди работници от Хасковска и Старозагорска област, които работят в този сектор, ще се наложи да си търсят друга работа.
В средата на декември миналата година лидерите на Европейския съюз сключиха споразумение с цел до 2050 г. континентът да стане „климатично неутрален“. Това означава, че дотогава въглищната енергетика трябва да приключи съществуването си. Но споразумението допуска да има договаряне кога и как ще бъдат затваряни централите, работещи с въглища. Много държави започнаха рано да работят по темата и вече имат успехи, но България не е сред тях.
Полша, която е силно зависима от въглищата, ще получи отстъпка за по-плавен преход към „зеления пакт“ на ЕС, защото поиска това навреме.
На 31 декември изтече крайният срок, в който българското правителство трябваше да представи своя модел за национален механизъм за разпределение на енергийни капацитети. Това щеше да позволи на България сама да ги управлява в рамките на общата зелена политика на ЕС. Можеше да реши малко по-малко въглищните централи да минат на газ например.
Всъщност нещата се изясниха месец по-рано. Тогава стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е запознал председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години. Министър-председателят е отбелязал пред нея и мястото на ядрената енергия в енергийния ни микс, както и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. За въглищните централи не е станало въпрос.
От това следва изводът, че на централите и рудниците, които ги снабдяват с въглища, ще бъде нанесен смъртен удар. На прицела са ТЕЦ 1 и 2. Те сега се управляват от американци, но 15-годишният им договор за изкупуване на произведената електроенергия от тях изтича през 2026 г. Тогава те ще си тръгват, а токът им ще се продава на свободния пазар. След това ще се управляват от българи, като ТЕЦ „Марица Изток 2“, който, след системните усилия на управлението му, е доведен до състояние близко до фалит.
България пропусна срока, за да заяви своето твърдо намерение за спасяване на този отрасъл. Синдикатите проспаха възможността да защитят работниците си сега. Те ще реагират едва след 5 години, когато ще изпратят хора да протестират в Брюксел. Тогава никой няма да ни обърне внимание, а виновните за трагедията ще бъдат забравени.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2020 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама