Няма трудни деца, има неправилно разбрани

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 24, 2016 08:24

Няма трудни деца, има неправилно разбрани

Магията за старшия учител Евдокия Ленчева е умението да усеща децата. Вече 42 години тя учи и възпитава поколения на ред малчугани и не иска и да мисли за времето, когато няма да го прави вече. За жалост обаче това май е последният и випуск, защото излиза в пенсия.
Педагожката е родена в село Малък Манастир на 23 декември 1954 година, зодия Козирог. Учи полувисше за учител в Бургас през 1972 – 1974 година, а по-късно и за висше в Благоевград.
Започва учителската си кариера през 1974 година. Преподава в Лесово и в Маломирово. Има 17 години трудов стаж като директор на детска градина, 12 от които са като директор с група в село Маломирово. По-късно 5 години ръководи друго детско заведение в Елхово. В момента е старши учител в ОДЗ ”Невен” и скоро й предстои да се сбогува с децата от групичката си, а може би и с учителската професия.
„Не искам да мисля за времето, когато няма да бъда учител, а то дойде вече!”- сподели тя в интервю за Сакар нюз. „Ще ми липсват децата. Те са моят живот. Това са чисти души. Какво ще стане с тях, никой не знае. Но, като деца, всички са добри. Няма лоши деца .”
Ленчева мисли, че няма умни и глупави деца. Има неразбрани правилно от родителите деца, а те са образец, еталон. Според нея, както се държи той, така е и с детето му. ”Това е принципът на огледалото. Няма трудни деца. Има неправилни методи на възпитание. Трябва много търпение и време, за да се проникне в детската душа. Трябва да се спечели доверието на детето, а след това вече е лесно.”
Според Евдокия децата днес са много по-информирани, отколкото техните връстници в миналото. Тя казва, че те днес са затрупани с информация и трябва правилно да се насочи интересът им. Родителят е този, който трябва да обясни и да покаже кое е добро и кое е лошо, кое е зло и кое е грозно. Заниманията в интернет имат своята положителна роля, но детето трябва да бъде накарано да мисли.
Цялата детска градина на невенчетата се готви за празника на буквите на 24 май. За създателите на славянската азбука госпожа Ленчева научи децата си от последния си випуск 2016 г. на много песнички и стихотворения, с които те достойно ще се представят.
Предстои и официално сбогуване и изпращане на децата в първи клас и на учителката им в пенсия на 26 май. Но, това няма да бъде истинско сбогуване, защото както децата, така и техните родители и поколенията, които тя е учила, никога няма да я забравят и винаги ще я срещат с усмивка по улиците на града. Техният поздрав „добър ден” ще бъде доказателство за признателността им за 42- годишния й труд.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 24, 2016 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама