Новата година в с. Орешник започна с “Джамалите”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2020 13:25

Новата година в с. Орешник  започна с “Джамалите”

Местната традиция в с. Орешник, наричана „Джамалите“, даде началото на новата година не само в селото, но и в община Тополовград. И този път обаче на местни кукери не им провървя на сняг. Денят бе слънчев и топъл, подходящ повече за пролетен празник, отколкото за зимния ритуал.
Топлото време създаде доста проблеми на облечените и маскирани с овчи и кози кожи млади мъже и момчета от селото, които се бяха наели за пореден път да възкресят в Орешник този тачен от местните хора обичай. Цялата група от около 25 участници, състояща се от „джамали”, „пепелаши”, „момата”, „касиера” и останалите участници в маскарада, обиколиха от ранни зори до обяд всички къщи в селото, а след това играха хоро пред сградата на кметството. Там бяха посрещнати от кмета Тодорка Арнаудова, която поведе хорото. Шествието по-традиция завърши на поляната в горния край на селото, а участниците в него, въпреки умората, останаха доволни от това, че и тази година са запазили и продължили традицията, както вече години наред го правят.
Да наблюдават карнавала в хубавото време се бяха събрали много местни хора и гости от близо и далеч. Те бяха от Тополовград, Мрамор, Капитан Петко Войвода и Устрем и бяха дошли специално заради своеобразните джамали и Нова година.
Обичаят „Джамали” е донесен от преселниците от Източна Тракия от началото на 30-е години на миналия век, чиито наследници са сегашните жители на селото. А как и защо е наречен така, днес никой не си спомня, което не пречи традицията да продължава.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2020 13:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.