Новата година в с. Орешник започна с “Джамалите”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2020 13:25

Новата година в с. Орешник  започна с “Джамалите”

Местната традиция в с. Орешник, наричана „Джамалите“, даде началото на новата година не само в селото, но и в община Тополовград. И този път обаче на местни кукери не им провървя на сняг. Денят бе слънчев и топъл, подходящ повече за пролетен празник, отколкото за зимния ритуал.
Топлото време създаде доста проблеми на облечените и маскирани с овчи и кози кожи млади мъже и момчета от селото, които се бяха наели за пореден път да възкресят в Орешник този тачен от местните хора обичай. Цялата група от около 25 участници, състояща се от „джамали”, „пепелаши”, „момата”, „касиера” и останалите участници в маскарада, обиколиха от ранни зори до обяд всички къщи в селото, а след това играха хоро пред сградата на кметството. Там бяха посрещнати от кмета Тодорка Арнаудова, която поведе хорото. Шествието по-традиция завърши на поляната в горния край на селото, а участниците в него, въпреки умората, останаха доволни от това, че и тази година са запазили и продължили традицията, както вече години наред го правят.
Да наблюдават карнавала в хубавото време се бяха събрали много местни хора и гости от близо и далеч. Те бяха от Тополовград, Мрамор, Капитан Петко Войвода и Устрем и бяха дошли специално заради своеобразните джамали и Нова година.
Обичаят „Джамали” е донесен от преселниците от Източна Тракия от началото на 30-е години на миналия век, чиито наследници са сегашните жители на селото. А как и защо е наречен така, днес никой не си спомня, което не пречи традицията да продължава.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2020 13:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама