Непоказвани артефакти са подредени на изложба в харманлийския музей

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2017 10:18

Непоказвани артефакти са  подредени на изложба в  харманлийския музей

Най-новата екпозиция от антични артефакти бе открита в Харманлийския музей. Тя е на отдел Археология и включва предмети от проучвания със спасителен характер, при изграждането на магистрала „Марица“ и жп линията Пловдив – Свиленград – турска граница.
Разкопките се провеждаха в периода 1993 – 2014 г.
На изложбата бе показано съкровището от с. Йерусалимово, съдържащо 130 монети от различни епохи, от IV в. пр. Хр. до XV сл. Хр. В него могат да се видят византийски билонови скифати и турски акчета.
Съкровището се намира в Историческия музей, благодарение на съдействието на община Харманли. То се съхраняваше в София, от където бе поискано с писмо от харманлийския музей.  Молбата бе удовлетворена и то бе върнато.
В изложбата е подредена и непоказваната досега колективната монетна находка, състояща се от сребърни монети, открита при с. Преславец. Тя е от периода II-III в. и съдържа денарии, с образа на римски императори.
На експозицията могат да се видят и археологически материали от с. Константиново; култови предмети от къснонеолитното селище при Харманли; материали от проучванията в м. Шиханов бряг и Обект №12 при град Харманли
Посетителите могат да разгледат златните солиди, открити при разкопки на ранновизантийската крепост Кастра Рубра, край Изворово.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2017 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама