Народният събор край манастира „Света Троица“ е на 26 и 27 май

Тонка Славкова
От Тонка Славкова май 19, 2018 08:45

Народният събор край манастира „Света Троица“ е на 26 и 27 май

Акценти

  • Той е известен оща като събора на Каракольовата дупка

Свързани публикации

Народният събор „Света Троица“ще се състои на 26 и 27 май край едноименния манастир, в близост до тополовградското село Устрем. Той се провежда ежегодно на християнския празник Петдесятница и се организира от община Тополовград, Сливенската митрополия, Тракийско дружество – Тополовград, читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Тополовград.

Край Светата обител ще се проведат фолклорен празник и Международен турнир по борба. Съборът ще започне с турнира, в 11.00 часа, на 26 май, събота. Спортното събитие е в памет на големите български борци Еньо Вълчев и Димитър Чафудов. В схватките ще се включат борци от България, Турция и Гърция. Определеният награден фонд е 10 000 лева.

Борците ще се борят за златен пояс за най-добър борец, златен пояс за най-добър състезател, приз – купа на кмета на общината, приз „Станка Златева“, за най-добра състезателка в женската борба, ще има медали и грамоти за всички призьори.

През двата дни на събора ще се проведе фолклорния празник с участието на местни и гостуващи фолклорни формирования от цялата страна. В програмата могат да се включат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и обредни групи, клубове за народни танци от цялата страна, които изпълняват автентичен български фолклор. Индивидуалните изпълнители и групи представят специфичната за техния регион /населено място/ традиционна култура с характерния словесен, музикален, танцов и пластичен диалект.

На 27 май, от 8:00 часа в манастирската църква ще отслужи Света божествена литургия НВП Сливенският митрополит Йьоаникий.

Ще има Алея на художниците, много търговски обекти и заведения за обществено хранене, „Луна -парк“.

Снимка: Архив

Тонка Славкова
От Тонка Славкова май 19, 2018 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама