Народният събор край манастира „Света Троица“ е на 26 и 27 май

Тонка Славкова
От Тонка Славкова май 19, 2018 08:45

Народният събор край манастира „Света Троица“ е на 26 и 27 май

Акценти

  • Той е известен оща като събора на Каракольовата дупка

Свързани публикации

Народният събор „Света Троица“ще се състои на 26 и 27 май край едноименния манастир, в близост до тополовградското село Устрем. Той се провежда ежегодно на християнския празник Петдесятница и се организира от община Тополовград, Сливенската митрополия, Тракийско дружество – Тополовград, читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Тополовград.

Край Светата обител ще се проведат фолклорен празник и Международен турнир по борба. Съборът ще започне с турнира, в 11.00 часа, на 26 май, събота. Спортното събитие е в памет на големите български борци Еньо Вълчев и Димитър Чафудов. В схватките ще се включат борци от България, Турция и Гърция. Определеният награден фонд е 10 000 лева.

Борците ще се борят за златен пояс за най-добър борец, златен пояс за най-добър състезател, приз – купа на кмета на общината, приз „Станка Златева“, за най-добра състезателка в женската борба, ще има медали и грамоти за всички призьори.

През двата дни на събора ще се проведе фолклорния празник с участието на местни и гостуващи фолклорни формирования от цялата страна. В програмата могат да се включат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и обредни групи, клубове за народни танци от цялата страна, които изпълняват автентичен български фолклор. Индивидуалните изпълнители и групи представят специфичната за техния регион /населено място/ традиционна култура с характерния словесен, музикален, танцов и пластичен диалект.

На 27 май, от 8:00 часа в манастирската църква ще отслужи Света божествена литургия НВП Сливенският митрополит Йьоаникий.

Ще има Алея на художниците, много търговски обекти и заведения за обществено хранене, „Луна -парк“.

Снимка: Архив

Тонка Славкова
От Тонка Славкова май 19, 2018 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.