НАП с 5% отстъпка за декларация, подадена по интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 8, 2017 11:05

До 2 май физическите лица могат да декларират доходите, получени през предходната година, съобщават от офиса на НАП в Хасково. Кампанията по подаване на годишни данъчни декларации стартира от 3 януари и тъй като законовия срок 30 април е в неделя, а 1 май е официален празник и почивен ден, формуляри ще се приемат последно на 2 май.
Най-лесно и бързо декларациите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и тези за корпоративни данъци за предходната 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП.
Образци са доставени и в офиса на Агенцията в Хасково.
От там напомнят още, че ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е те да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май.
Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март. Дружествата също могат да намалят дължимия данък за довнасяне ако подадат формулярите по електронен път. Отстъпката за тях е 1%, но не повече от 1000 лв. и може да се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 8, 2017 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама