Най-много средства в бюджет 2016-та ще са за образование

Тонка Славкова
От Тонка Славкова декември 22, 2015 12:12

На публичното обсъждане на проекта за бюджет на общината, което се проведе на 15 декември, присъстваха: председателят на Общинския съвет Васил Сяров, заместник-кметът Маргарита Георгиева, директори на дирекции, началник-отдели, служители от Общинската администрация. Към обсъждането на най-важния документ на общината не проявиха интерес кметовете на населените места /присъства само кметът на село Орешник/, ръководители на институции, граждани. За съжаление гражданите не се възползваха от желанието на Общинската администрация да даде възможност за реално участие на населението при определяне на най-големите потребности на отделните селища. Както всяка година, така и сега, не участваха в обсъждането. Граждански предложения бяха направени в писмен вид в специално поставените кутии във всички селища и те в голямата си част се отнасят до инфраструктурни дейности.
Рамката на общинския бюджет за 2016 година представи главният експерт на отдел “ Финасово-счетоводни дейности, бюджет, местни данъци и такси” Ирина Семерджиева. Тя уведоми, че проектът за бюджет на общината за 2016 година, като бюджетни взаимоотношения с централния бюджет, е следния:
– за държавни дейности –
3 723 423 лева и изравнителна субсидия /за местни дейности/ 934 100 лева. Увеличението на субсидиите за държавни дейности в сравнение с 2015 г. е 219 839 лева, а за местни дейности – 100 лева.
– за общодържавни служби при бюджет 550 300 лева за 2015 г., за 2016 г. той е 536 700 лв. и е намален с 13 600 лева. Не е взето предвид това, че след местните избори в общината са създадени три нови кметства – Капитан Петко войвода, Българска поляна и Княжево, които се управляват от кметове, а не от кметски наместници. Не е предвидено и предстоящото увеличение на минималната работна заплата. С най-голямо перо в новия общински бюджет е образованието. От
3 723 423 лева, предвидени за държавни дейности, 2 157 277 лева са за образование. Има увеличение на средствата за функция “Образование”, но те са пак недостатъчни, поради това, че във всички селски училища е намален броят на учениците.
Завишена е целевата субсидия за капиталови разходи с 50 700 лева.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова декември 22, 2015 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама