Наградиха спортисти на празника на ромите в Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2019 07:53

Наградиха спортисти на празника на ромите в Симеоновград

На Празника на ромите в Симеоновград бяха наградени победители във футболен турнир и млади борци. Той се състоя на 8 април пред сградата на читалище „Просвета“ и на него присъстваха много хора от този етснос.
Празникът започна с изслушване на химна на България, а след него и химна на ромите – „Джелем, джелем“.
Мариела Момчилова, главен експерт в ОбА – Симеоновград, прочете поздравителен адрес от кмета Милена Рангелова. „Ръководството на общината знае за проблемите ви и полага усилия за решаването им. Заедно споделяме тревогите и радостите на делника и празника. Нека в този ден на почит си пожелаем добро сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика“, се казва в него.
Илия Пашов, председател на читалище „Интеграция – 2005“, благодари на общината за сътрудничеството и помощта, и напомни на присъстващите, че отбелязват празника в памет на ромите, загинали в лагерите през Втората световна война.
Президентът на Клуба по борба „Вълко Костов“ – Росен Бонев, награди изявените бивши и настоящи състезатели от малцинствата с почетни медали, грамоти и фланелки, осигурени от спортния клуб. Тези деца през годините са заемали и заемат призови места в държавни шампионати и национални състезания. Това са: Бистра Светославова, която е определена за една от най-добрите боркини от ромски произход в България, Клаудия Колева, Жулиета Панкова, Даяна Иванова, Благой Иванов и Таня Иванова.
Заместник-кметът Живко Чакъров връчи призове на победителите в турнира по футбол. Първи са „Родопите“, втори – „Младите мускетари“, трети – „Конярите“, четвърти – „Легион“ и на пето са „Катуни“.
В празничната програма участваха два състава от читалището – танцовите групи ”Искра“ и “Пламък“.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2019 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама