Наградиха спортисти на празника на ромите в Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2019 07:53

Наградиха спортисти на празника на ромите в Симеоновград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #14/143 12-18 април 2019 г.

Свързани публикации

На Празника на ромите в Симеоновград бяха наградени победители във футболен турнир и млади борци. Той се състоя на 8 април пред сградата на читалище „Просвета“ и на него присъстваха много хора от този етснос.
Празникът започна с изслушване на химна на България, а след него и химна на ромите – „Джелем, джелем“.
Мариела Момчилова, главен експерт в ОбА – Симеоновград, прочете поздравителен адрес от кмета Милена Рангелова. „Ръководството на общината знае за проблемите ви и полага усилия за решаването им. Заедно споделяме тревогите и радостите на делника и празника. Нека в този ден на почит си пожелаем добро сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика“, се казва в него.
Илия Пашов, председател на читалище „Интеграция – 2005“, благодари на общината за сътрудничеството и помощта, и напомни на присъстващите, че отбелязват празника в памет на ромите, загинали в лагерите през Втората световна война.
Президентът на Клуба по борба „Вълко Костов“ – Росен Бонев, награди изявените бивши и настоящи състезатели от малцинствата с почетни медали, грамоти и фланелки, осигурени от спортния клуб. Тези деца през годините са заемали и заемат призови места в държавни шампионати и национални състезания. Това са: Бистра Светославова, която е определена за една от най-добрите боркини от ромски произход в България, Клаудия Колева, Жулиета Панкова, Даяна Иванова, Благой Иванов и Таня Иванова.
Заместник-кметът Живко Чакъров връчи призове на победителите в турнира по футбол. Първи са „Родопите“, втори – „Младите мускетари“, трети – „Конярите“, четвърти – „Легион“ и на пето са „Катуни“.
В празничната програма участваха два състава от читалището – танцовите групи ”Искра“ и “Пламък“.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2019 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.