Над 150 пожара вилняха само през последните дни в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2016 08:05

Над 150 пожара вилняха само през  последните дни в региона

Само тази седмица екипите на службите за Противопожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) се излизали над 150 пъти по сигнали за огнища на пожари. Повечето от тях бяха за горящи сухи треви и храсти, но ако те не се загасят навреме, огънят може да достигне до населените места. Това до този момент не се е случило благодарение на координираната работа на пожарникари, доброволци, служители на горски стопанства и много техника. Заради усложнената обстановка има командировани екипи от Пазарджик и София.
Навсякъде кметовете на общините бяха на място и съдействаха на огнеборците в организацията при справянето с пожарите, осигуряваха техника и вода. На два пъти обявяваха бедствено положение.
Областният управител Станислав Дечев също бе на по-възловите места, които се ръководеха от гл. комисар Николай Николов – директор на ГД ПБЗН.
Огнища на пожари имаше край селата Свирково, Шишманово, Овчарово, Българин, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Елена, Динево, Устрем, Планиново, Лисово, Радовец, Любимец. Периметърът се разпростираше от Маджарово до Главан, Филипово и Пясъчево.
Навсякъде, където пожарите бяха потушавани, след това бе организирано дежурство и наблюдение над засегнатите от огъня площи.
Причините за повечето пожари са неизвестни. За Маджаровския бе задържан човек, който с внука си, като варили зимнина е предизвикал неволно пожара.
От апокалилиптичните картини, които описват медиите, зрители и читатели остават с впечатление, че са изгорели много дървета. За щастие всички пожари бяха на пасища, стърнища, лесонепригодни площи и в дъбови гори, където щетите са по-малки, защото те се самовъзстановават. Хубавото на широколистните дървета и пасища е, че се самовъзстановяват след първия дъжд. Не са засегнати борове, което е добре.
Най-потърпевши са животни като костенурки гущери и змии, които не могат да избягат. Но те пък са храна на щъркелите, които долитат веднага след пожарите.
Обикновено големите пожари са през септември месец. Дали тази година те са подранили, или другия месец ще бъдем свидетели на още огнища, освен от природата, зависи и от хората, които работят по полетата.

918 са пожарите, загасени в последните 4 дни, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” пред БНТ. Във връзка с пожароопасната обстановка в страната гл. комисар Николов заяви, че в момента ситуацията е под контрол.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2016 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама