На Капитан Андреево продължават да ловят „лошите“, а става все по-лошо

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 23, 2018 13:45

На Капитан Андреево продължават  да ловят „лошите“, а става все по-лошо

Митница „Свиленград” от години е сцена на показни акции срещу контрабандата и корупцията по границата. Арестуват зрелищно редови митничари, уволняват ги, командироват ги далече, работата в митницата непрекъснато се реорганизира и всичко това с една единствена цел – България да не бъде повече определяна като „най-корумпираната в Европейския съюз“.
Всяка подобна акция приключва с обяснението, че след нея работата в митница „Свиленград“ ще се промени коренно и контрабандата ще бъде пресечена. Но следва нова акция, която пак бори корупцията и контрабандата, а брифингът след края й завършва с поредната оптимистична прогноза. И така до следващата акция.
За последните осем години на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ бяха извършени няколко такива акции, няколкостотин митнически служители бяха отстранени от работа по подозрения в корупция. Но въпреки това професията митничар продължава да е една от най-желаните, макар че заплатата е около средната за страна.

През 2010 г. беше „Граница“, през 2015 г. – „Митница“

След акцията през 2015 г. лично главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в свиленградската митница са извършвани “ĸopyпциoнни пpecтъплeния”. Година по-късно „лошата митница“ в Свиленград бе закрита и преместена в Бургас, но от Капитан Андреево продължиха да идват лоши новини.
За широката аудитория остава неизвестно какво се случва с хората, които са арестувани, а след това и уволнени от системата на митниците. Те не знаят, че повечето от тях са оправдани от съда, някои се връщат на работа, получават дори обезщетения, а други дори съдят държавата. След това плащаме всички, а корупцията възкръсва след всяка показна акция.
В края на юни 2010 г. на митническите пунктове Капитан Андреево и Лесово бе проведена операция „Граница“. Тя бе насочена срещу рекетирането на пътници, транспортни фирми и туристи. Пред медиите тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че работата по разследването е започнала около два месеца по-рано.
В рамките на операцията бяха задържани 9 митничари и гранични полицаи. Според прессъобщение на полицията при претърсванията на пункта в кошчета за отпадъци, в пакетчета захар и дори в корпусите на радиокасетофон и телевизор са били открити парични суми в евро и турски лири. С две думи – лошите хора, крали от пътуващите и мамили държавата, са разобличени. Оставаше само да бъдат осъдени.

За събирането на доказателства бяха необходими близо три години.

Разследването започна в Софийската градска прокуратура (СГП), през 2013 г. бе прехвърлено в Хасково и Ямбол, а обвинителният акт беше написан от прокурора от СГП Кирил Димитров. В последвалото съдебно дело Хасковският окръжен съд оправда тримата гранични полицаи Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Бакалов, а заедно с тях и митничарите Павел Павлов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров.
Обвинението се оказа недоказано, тъй като Светлин Проданов и Димитър Димитров са били провокирани към вземане на подкуп от агент под прикритие. Недостатъчни се оказаха и показанията само на един свидетел със скрита самоличност, а досъдебното производство бе определено като „водено повърхностно“. Така звучат в резюме мотивите към оправдателната присъда, произнесена от окръжния съдия Красимир Димитров.
По време на процеса МВР и Прокуратурата разчитаха на защитен свидетел – турския шофьор на тежкотоварен камион Ахмед Ахмед. „Окабелен“ и окичен с микрофони, той беше изпратен да предложи подкуп на митнически служители. По време на разпита разследващите му показали снимки на 15 митничари и гранични полицаи, за да ги разпознае. Важната подробност е, че това се случи 2 години след началото на досъдебното производство. Нещо повече, прокурорът Георги Гешев заяви, че не може да поддържа обвинението, а съдията Димитров бе безпощаден: „Изключително повърхностно водено досъдебно производство“, каза той. В Наказателно-процесуалния кодекс е записано, че присъда не може да почива на подозрения. А в този случай дори би почивала не на предположения, а ако щете дори на слухове.“
Оправданите 9 гранични полицаи и митничари обещаха да внесат искове срещу СГП по Закона за отговорността на държавата. Бившият вече митничар Павел Павлов и граничният полицай Ангел Иванов заведоха дело срещу държавата и го спечелиха.
Сега двамата трябва да получат общо 88 638 лв. Павел Павлов трябва да получи 35 хил. лв. за причинените му неимуществени вреди и още близо 14 хил. лв. – за имуществени. Граничният полицай Ангел Иванов поиска от държавата 45 хил. лв., но съдът намали сумата. Той се оплака, че след операцията през 2010-та е настъпил срив в здравето и психиката му. Отслабнал с 20 кг, което оказало влияние и върху кръвното му налягане, получил и сърдечни проблеми. Състарил се, косата му набързо побеляла, голяма част от приятелите му се отдръпнали от него, много от колегите му също се дистанцирали.

Важно е и уточнението, че митничарите са държавни служители.

По тази причина, когато срещу тях бъдат предя-вени обвинения, те трябва да бъдат отстранени от работа. Ако обвиненията се докажат, митничарите трябва да бъдат уволнени. Ако не – да бъдат възстановени на работа и да получат 6 работни заплати с лихвите. Точно това се случи с всички оневинени.

При спецакция под наименование „Митница“ през 2012 г. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР и Софийската градска прокуратура удариха със съвместни усилия цялата митническа смяна на ГКПП Капитан Андреево. Акцията бе проведена привечер на 2 май с.г.
„Става въпрос за класически случай на незаконно облагодетелстване от страна на митнически служители, които са пропускали определени стоки, товари, камиони и граждани срещу подкупи“, каза тогавашният софийски градски прокурор Николай Кокинов. Той каза също, че трите служби са действали по сигнал и обясни, че служителите на граничния пункт са били следени със специални разузнавателни средства. На въпроса къде е ставало това и не е ли имало камери, прокурорът отговори: „Има си стаички, където няма техни камери, но има наши. Намирали са си тихо местенце, където са си разпределяли оборота от деня.“
През 2013 г. Николай Кокинов беше отстранен от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет заради участието си в скандалния разговор, подслушан в дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. А внасянето на материалите в съда и насрочване на дело се проточи няколко години, през които никой не потърси обвинените.
Тази акция също не доведе до очаквания резултат.
Следващата акция през 2015 г. трябваше окончателно и неопровержимо да докаже, че митница „Свиленград“ е много корумпирана и трябва да бъде закрита. Вероятно за това в нея се включиха като клакьори и големи медии с национално покритие. Репортажите им бяха излъчване на живо директно от „града, в който има само казина и далавери на митницата“.
През пролетта на същата година

25 митничари бяха уволнени със заповед на тогавашния
директор

на митниците Ваньо Танов. Предположенията тогава бяха, че те са съдействали при изграждането на канал за контрабанда, разкрит два месеца по-рано, когато през границата преминаха 50 тира с цигари.
Всички 25 митничари по-късно бяха възстановени на работа със съдебно решение, защото доказателства за вината им не бяха открити.
Оказа се, че те просто не са видели кога 50 камиона са пресекли границата.
На 13 декември 2015 г. 33 служители от четирите митнически смени на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха задържани за 24 часа при мащабна акция на Специализираната прокуратура, ДАНС, ГДБОП и полицията. При над 100 претърсвания на домовете, дрехите, леките им автомобили и служебните им помещения бяха намерени солидни суми в евро, долари, турски лири и друга валута на обща стойност около 100 хил. лв.

По повод на акцията тогавашният и настоящ министър-председател Бойко Борисов обясни следното: „Аз съм информиран надлежно, информирали сме турската страна, че временно ще има по-трудно преминаване през ГКПП-то, докато ги изпоарестуваме, защото 80-100 обвинения има там засечени, които се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища. Десетки митничари са снимани как взимат парата“.
По повод на същата акция глaвният пpoĸypop Coтиp Цaцapoв oбяcни, че cтaвa дyмa зa “ĸopyпциoнни пpecтъплeния” и са задържани 14 лицa. А според ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова и шефа на Специализираната прокуратура Андреий Андреев, които пристигнаха в Свиленград, ставаше въпрос за организирана престъпна група. В нея влизали служители от различен „калибър“ и длъжности, които вземали рушвети, за да не извършват щателни проверки на автомобили, автобуси и тирове. Т. нар. такса „спокойствие“ варирала от 5 до 300 евро.
В крайна сметка срещу 23 митнически служители бяха повдигнати обвинения. Срещу тях не бяха предприети никакви следствени действия – нито докато бяха в арест, нито по-късно. А накрая всички бяха освободени под гаранция.
Ново начало – управлението в Бургас, началникът от София
На 11 януари 2016 г. „лошата митница“ в Свиленград беше закрита и всички, които останаха на работа, бяха преназначени в митницата в Бургас. Неин началник по това врме беше Юлиян Мирков. В в края на септември с.г. службите предприеха нова операция, която доказа, че нищо не се е променило.
Според предоставената по-късно информация акцията е започнала в 6,00 ч. сутринта. На граничния пункт са изпратени двама прокурори от спецзвеното „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура, 9 следователи и 50 служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Претърсени са били служебни помещения, извършени са били адреси в 4 града на територията на област Хасково, направени са обиски.
Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова акцията бе предприета заради искане и получаване на подкупи от гранични полицаи, за да изпълнят или да не изпълнят задължения по служба. Тя уточни, че по случая е работено повече от година. Разследването е било възложено на звено „Антикорупция” от главния прокурор Сотир Цацаров и в хода му са били използвани специални разузнавателни средства.
В хода на акцията бяха арестувани деветима митнически служители Те бяха обвинени в искане и вземане на подкуп. Задържаните са били наблюдавани близо година, а оплакванията от тях дошли от превозвачи, на които им били искани подкупи между 15 и 80 евро. В съдебната зала стана ясно, че има и таен свидетел, който подробно разказал пред съдия, че от митничари и гранични служители на „Капитан Андреево“ са му били искани подкупи.
Разследването още не е приключило.

Цикличността на всички тези акции показва, че проблемът с незаконно облагодетелстване на служители работещи на митница „Свиленград“ не е решен и до този момент. Въпреки случилото се на пункта през годините, той продължава да привличат като магнит млади хора, които искат да работят точно на това място. Заплатата, която получава редови митничар, е между 600 и 700 лв.

Въпреки шумни арести на стотици служители на митница „Свиленград“ и гранично контролния пропускателен пункт през годините до този момент няма нито един осъден за корупция митничар или граничен полицай. И то не само на Капитан Андреево, но и в цялата страна. Вероятно по тази причина през януари 2016 г. вече покойният шеф на митниците Ваньо Танов бе принуден да признае, че 150 митничари на Капитан Андреево са хванати с подкуп, но нито един от тях не е бил осъден.

Повечето от арестуваните по подозрения в корупция и контрабанда са оправдани от съда, някои се връщат на работа, получават дори обезщетения и дори съдят държавата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 23, 2018 13:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама