МВР се отказа да създава бежански лагери

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2019 13:59

МВР се отказа да създава бежански лагери

Акценти

  • l От там бяха обявили обществена поръчка, която се оказа нередовна
  • l Не е ясно дали ще бъде подновена, предвид предстоящите избори

Свързани публикации

МВР е прекратило обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти, съобщава „Медиапул“. Те трябваше да бъдат построени в Любимец, Елхово и Малко Търново, а капацитетът им е 3 хиляди души. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на ведомството. По план в трите града трябваше да се изградят площадки за разполагане на контейнери, в които да се настаняват мигранти.
Обществената поръчка предизвика силно напрежение в някои селища, след като местните хора научиха за намеренията на МВР от медиите. Бяха организирани и протести срещу бъдещите центрове.
В отговор от министерството заявиха, че парите – над 8 млн. лв. без ДДС, идват от ЕС и ако лагерите не бъдат построени, България ще търпи санкции.
От мотивите за прекратяването стана ясно, че в обществена поръчка е имало нарушения още при самото ѝ обявяване.
В изискванията към бъдещите изпълнители са заложени дискриминационни условия. Вместо да се иска от фирмите да имат минимален оборот в сферата, в която е поръчката – например за строителство, от МВР са записали изискване за минимален оборот дейности, като изграждане на метални огради, бетонни плочи, електрозахранване, осветление и т.н.
Това нарушение е сметнато за съществено и е постановено прекратяване на целия търг. Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документа на интернет страницата им не става ясно. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори, а и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи.

В момента всички центрове за настаняване на мигранти в България са почти празни. В Харманли са около 150 човека при капацитет 2 700. Освен това, като резерва има фургони, които не са използвани.

Снимка: Кармод

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2019 13:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама