МВР се отказа да създава бежански лагери

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2019 13:59

МВР се отказа да създава бежански лагери

Акценти

  • l От там бяха обявили обществена поръчка, която се оказа нередовна
  • l Не е ясно дали ще бъде подновена, предвид предстоящите избори

Свързани публикации

МВР е прекратило обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти, съобщава „Медиапул“. Те трябваше да бъдат построени в Любимец, Елхово и Малко Търново, а капацитетът им е 3 хиляди души. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на ведомството. По план в трите града трябваше да се изградят площадки за разполагане на контейнери, в които да се настаняват мигранти.
Обществената поръчка предизвика силно напрежение в някои селища, след като местните хора научиха за намеренията на МВР от медиите. Бяха организирани и протести срещу бъдещите центрове.
В отговор от министерството заявиха, че парите – над 8 млн. лв. без ДДС, идват от ЕС и ако лагерите не бъдат построени, България ще търпи санкции.
От мотивите за прекратяването стана ясно, че в обществена поръчка е имало нарушения още при самото ѝ обявяване.
В изискванията към бъдещите изпълнители са заложени дискриминационни условия. Вместо да се иска от фирмите да имат минимален оборот в сферата, в която е поръчката – например за строителство, от МВР са записали изискване за минимален оборот дейности, като изграждане на метални огради, бетонни плочи, електрозахранване, осветление и т.н.
Това нарушение е сметнато за съществено и е постановено прекратяване на целия търг. Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документа на интернет страницата им не става ясно. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори, а и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи.

В момента всички центрове за настаняване на мигранти в България са почти празни. В Харманли са около 150 човека при капацитет 2 700. Освен това, като резерва има фургони, които не са използвани.

Снимка: Кармод

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2019 13:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.