“Марангоз“ подготвят изложба

Руска Георгиева
От Руска Георгиева декември 12, 2015 09:32

“Марангоз“ подготвят изложба

Акценти

 • Има курсисти от12 до 16 години, които работят с голямо желание и интерес
 • Те се опитват да създадат свой почерк, което им се отдава, а Любо е доволен от тях.

Свързани публикации

Изложба на творби на школата по дърворезба ,,Марангоз” ще бъде представена в елховското читалище на 17 декември от 17 часа, информира ръководителя и Любомир Хаджиев. Тя ще бъде изложение на 10 месечната и дейност. Освен дърворезби на ученици, на нея ще бъдат представени и ретроспективни неща на Любо. Още на 19 годишна възраст той се представя на национална изложба. Последват след нея национални и международни изяви.

Школата му започва дейността си от февруари тази година с 6 човека – три деца от12 до 16 години, две жени и мъж на средна възраст. По-късно едно от децата се отказва, но веднага след него към екипа се прикрепиха още няколко.

Днес школата наброява 10 човека. От началото провежда занятия 2 дни по 2 часа, но тъй като е недостатъчно преминава на 4 дни по 2-3 часа. Същевременно Любо се готви и за самостоятелна изложба, която се е отложила, но ще присъства по късно на нея с 9 свои творби. Тя ще се състои в Пловдив, в Стария град през пролетта на следващата година.

По време на работата си творците се сблъскват с доста проблеми. Липсват им средства, а сумите, които учениците плащат за да ги обучава са символични. Хаджиев го прави най вече от патриотично чувство. Той смята, че по добре е децата да се учат на изкуство, отколкото да се друсат с наркотици или да се изтощават по цял ден на компютрите. Най големия им проблем обаче е липсата на дървесина за творбите.

Творците са искрено благодарни на кметската намеса на Петър Киров, който подходил с разбиране. Той им осигурил една липа за материал, която се е разпоредил да вземат от отрязаните дървета.

Благодарност изказват и на Иван Кючуков, които им е дал 5-6 дъски.

С личната организираност и дейно участие на Живко Христов, който имал преди това известен опит школата се самоусъвършенства с всеки изминал ден.

Има курсисти от12 до 16 години, които работят с голямо желание и интерес. Разчитат обаче най вече на спонсори, за да продължат дейността си, защото, „рядко се намират таланти”, споделя Любомир Хаджиев. Те се опитват да създадат свой почерк, което им се отдава, а Любо е доволен от тях.

Най често при дърворезбата използват народни мотиви, черпят от народния фолклор, от митове и легенди, от флората и фауната, от българската история и народно творчество.

На предстоящата изложба в града сред поканените ще бъдат освен кмета на града и колегата му от Тополовград, и много деятели на културата и изкуството.

This slideshow requires JavaScript.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева декември 12, 2015 09:32
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Живко Христов декември 13, 19:00

  Благодаря за статията … много добре е написана.

  Отговори на този коментар
 2. Lyubo Hadjiev декември 12, 18:05

  marangoz !–-turcizam
  blagodaria za prestavianeto !

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама