Манолова: Хората се възмущават, че властта нарушава правилата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2020 08:15

Манолова: Хората се възмущават, че властта нарушава правилата

Акценти

  • Относно колекторските фирми, Манолова заяви, че в Закона за мерките за извънредно положение парламентът не подкрепи гражданите и не наложи ограничения на колекторите и фирмите за бързи кредити да направят отсрочки за задълженията за 6 месеца, както при банките.

Свързани публикации

„Хората решиха, че щом властта може да нарушава правилата, значи и те могат,“ каза Мая Манолова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ пред БНТ. Тя предрече, че след извънредното положение ще има вот на недоверие как властта си е свършила работата, който ще се мери с броя на хората, останали без работа и без доходи и фирмите, които са закрити.

Тя подчерта, че одобрява здравните мерки, наложени от Националния оперативен щаб, но прилагането на тези мерки е отговорност на правителството. То няма никакъв план и визия за излизане от кризата, овладяване на безработицата и стимулирането на бизнеса за нови работни места, каза Манолова.

Необходим е национален план за рестартиране на икономиката. Хората не виждат перспектива след извънредното положение. Има ли правителството отговор на въпроса какво ще работят хората на 14 май или им предлага перспективата да живеят на социални помощи, заяви Манолова и подчерта, че в други държави вече се обявиха такива планове.

Манолова е категорична, че социалните и икономическите мерки на правителството не достигат до хората и единствената работеща мярка е разсрочването на кредити, предложена от банките, според насоките на Европейския банков орган и в тази мярка работи, защото е независима от правителството.

Според Манолова от мярката 60/40 ще могат да се възползват най-големите фирми и приятелите на властта, тъй като по-малките не могат да си позволят 40% от заплатите на работниците, а еднократната помощ от 375 лв. за родителите в неплатена отпуска има много условия, които хората не могат да изпълнят. Същото каза и за артистите на свободна практика, само 1200 от които могат да ползват обявените мерки. За едни държавата е майка, за други е мащеха, защото вътре в общностите тези мерки предизвикаха разделение, коментира тя, а обявените по телевизора мерки до обикновените хора не стигат.

На въпрос за нарушаването на карантината тя отговори, че правилата бяха нарушени, защото това е позволено и властта, за разлика от щаба, не си свърши работата да контролират спазването на правилата. Хората решиха, че щом тези, които налагат правилата, могат да ги нарушават, значи и те могат да си го позволят.

Личният пример, който дава властта, кара хората да смятат, че разпоредбите, няма да се спазват – премиерът Борисов веднъж е с маска, веднъж без маска, неговият вицепремиер е сниман в парка, по няколко пъти се налага и отменя дадена заповед, даде пример Манолова и подчерта, че колебанието идва от желанието на премиера да се хареса на всички, а не да се запази животът и здравето на хората.

Относно колекторските фирми, Манолова заяви, че в Закона за мерките за извънредно положение парламентът не подкрепи гражданите и не наложи ограничения на колекторите и фирмите за бързи кредити да направят отсрочки за задълженията за 6 месеца, както при банките.

Тя допълни, че е призовала премиера да спре искането на топлофикациите да бъдат увеличени цените на парното от 1 юли и в рамките на кризисния пиар той е заявил, че го саботират ТЕЦ-ове. Как го саботират, след като на Столичната топлофикация принципал е заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова – тя ли го саботира?, попита Манолова.

Манолова подчерта, че през април хората получават необосновано високи сметки за парно за месец март и те са исторически най-високите. Ако Борисов казва ДАНС, МВР и прокуратурата да идат в ТЕЦ-овете, какво ще каже сега – МВР и ДАНС да проверят сметките за март ли?, попита Манолова.

По думите й в момента бизнесът и доходите на домакинствата са в реанимацията, безработните са над 80 хиляди души и правителството час по-скоро трябва да обяви плана си за справяне с безработицата и рестарт на икономиката, вместо да предлага на хората да живеят на социални помощи и да теглят кредити.

Неморално и нечестно спрямо гражданите е да се правят политически сметки и да се мерят рейтинги по време на криза. Трябва да се мерят опашките на бюрата по труда. Кризата е еднакво тежка във всички държави и кои са лидерите ще видим по това как ще излязат от кризата и как ще мобилизират икономиката, каза още Манолова на въпрос дали ще участва в изборите.

Източник: Изправисе БГ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2020 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама