Ловец отрови защитен вид птица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2018 08:06

Ловец отрови защитен вид птица

Мъж на 67-години от Симеоновград бе арестуван за унищожаване на застрашен вид птица.
На 19 август, в 16,30 часа, на спешния телефон е получен сигнал, че задържаният, живущ в с. Тянево, е поставил до големия язовир отровна примамка, с която иска да унищожи чакали.
„Когато обикалях с лодката язовира, видях бай Диньо да прави нещо на брега. Попитах го какво прави, той отговори, че слагал отрова в карантия, с която да отрови чакалите, които му нападали домашните животни. Ядосах се и се скарахме. Накарах го да си вземе червата с отровата и да се маха. Той отиде уж да ги вземе, а ги хвърлил навътре в гората”, посочи арендаторът на водоема Антон Петров.
След няколко часа от брега наблюдавали някакво птица, която летяла странно. Тя ту се издигала, ту летяла ниско до земята. „Отидохме на мястото и видяхме красива птица, която стоеше безпомощна на брега. Вдигнах я, а главата й клюмна назад и почина.“
Обадил се веднага на тел. 112, които сигнализирали на полицията, която е задържала виновника.
Пред бТВ Господин Митев заяви, че отровата била за друг хищник. „За чакали, за какво друго, да не е за хора. Взеха ми три гъски, на комшийката – мисирки. Кошмар е. Аз съм ловец от душа, не съм убиец на животни. Съжалявам, ако наистина аз съм го причинил това нещо”, каза той.
Отровената птица е тръстиковият блатар, защитен вид хищна птица, включена в националната Червена книга и за деянието си ловецът ще бъде санкциониран.
За арендаторът Антон Петров остава въпросът защо след като къщата му е на около 3 км от язовира, той е решил на това място да оставя отрова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2018 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама