Ловец отрови защитен вид птица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2018 08:06

Ловец отрови защитен вид птица

Мъж на 67-години от Симеоновград бе арестуван за унищожаване на застрашен вид птица.
На 19 август, в 16,30 часа, на спешния телефон е получен сигнал, че задържаният, живущ в с. Тянево, е поставил до големия язовир отровна примамка, с която иска да унищожи чакали.
„Когато обикалях с лодката язовира, видях бай Диньо да прави нещо на брега. Попитах го какво прави, той отговори, че слагал отрова в карантия, с която да отрови чакалите, които му нападали домашните животни. Ядосах се и се скарахме. Накарах го да си вземе червата с отровата и да се маха. Той отиде уж да ги вземе, а ги хвърлил навътре в гората”, посочи арендаторът на водоема Антон Петров.
След няколко часа от брега наблюдавали някакво птица, която летяла странно. Тя ту се издигала, ту летяла ниско до земята. „Отидохме на мястото и видяхме красива птица, която стоеше безпомощна на брега. Вдигнах я, а главата й клюмна назад и почина.“
Обадил се веднага на тел. 112, които сигнализирали на полицията, която е задържала виновника.
Пред бТВ Господин Митев заяви, че отровата била за друг хищник. „За чакали, за какво друго, да не е за хора. Взеха ми три гъски, на комшийката – мисирки. Кошмар е. Аз съм ловец от душа, не съм убиец на животни. Съжалявам, ако наистина аз съм го причинил това нещо”, каза той.
Отровената птица е тръстиковият блатар, защитен вид хищна птица, включена в националната Червена книга и за деянието си ловецът ще бъде санкциониран.
За арендаторът Антон Петров остава въпросът защо след като къщата му е на около 3 км от язовира, той е решил на това място да оставя отрова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2018 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама