Левите в Харманли пак са против, този път срещу проект за градините

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2016 07:50

Левите в Харманли пак са против, този път срещу проект за градините

Левите съветници отново гласуваха „против“ и „въздържал“ се по точка, касаеща финансиране на проект за енергоспестяване в детски градини. На последната сесия на ОбС – Харманли, кметът Мария Киркова предложи това да не става с пари от общинския бюджет, а със средства по европейски и държавни програми. С тях ще се закупят нови котли и ще са се направи ремонт на сградите за по-добра енергийна ефективност.
В друга точка съветниците одобриха годишен план за ползване на дървесина от горски територии собственост на Община Харманли за 2017 г. Сечите ще бъдат върху площ от 424 хектара със стояща маса 13 095 кубически места. При отгледани сечи е предвидено добивът да е 2 660 кубика, от възобновяеми сечи – 9 365. 970 кубика ще се добият от принудителни сечи.
Общо 12 докладни разгледаха местните съветници на сесията през октомври. На нея бяха постъпили 7 питания към кмета Мария Киркова. Те бяха от левите съветници Борислав Василев, Михаил Лисков, Диляна Комитова, Надя Колева. Отговор ще получат на следващата сесия, защото Мария Киркова през това време бе в София, където презентираше европейска програма.

На миналата сесия съветниците от БСП на всички докладни, свързани с отпускането на пари на общински институции, гласуваха „против“ и „въздържал се“ без да изтъкват сериозни мотиви за това. 

Общинския съвет – Харманли даде мандат на кмета Мария Киркова да гласува за обявения дневен ред на следващото извънредно заседание на областната ВиК асоциация. Мнозинството гласува „за“, а срещу се обявиха левите съветници. В изказването си съветникът Михаил Лисков изказа притеснение, че в бизнес плана на ВиК асоциацията няма инвестиции за общината. Не било предвидено и изграждане на пречиствателна станция на Бежанския лагер.
Отговори му инж. Атанас Бързев, който бе директор ва ВиК дружеството в Хасково. Той каза, че това ще стане като бъдат изработени Мастър плановете на асоциацията, в които ще се определят приоритетите за инвестиции.
За левите съветници другото притеснение било, че от догодина асоциация ще поиска увеличение цената на питейната водата с 10%. Те разпространяват това сред партийните си клубове. На сесията Михаил Лисков, който бе кмет на общината, отново не спомена за изградената по негово настояване пречиствателна станция за питейна вода край Харманли, която ВиК не иска обаче да използва, защото трябва да вдигне цената на питейната течност за местните хора. Каквато и чиста вода да се подава на града, ще минава през замърсени тръби, а 70% се губи в тях.
Другата новина е, че на Бежанския лагер Държавна агенция за бежанците ще прави пречиствателна станция за 2 милиона лева със собствени средства и затова не е включена в плановете на ВиК асоциацията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2016 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама