Кукери обиколиха кв. „Лъджа“, избраха си нов бей

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2020 12:12

Кукери обиколиха кв. „Лъджа“, избраха си нов бей

Акценти

  • Тази година на събитието присъства Цвета Караянчев, председател на Народното събрание.

Свързани публикации

Новият бей, който ще благослови домовете на живеещите в кв. „Лъджа“ на Ивайловград за следващата година, е Калоян Лазов. Той бе избран от кукерската група, която обикаляше квартала на 29 февруари. Десетки мъже и момчета, облечени в маски, имитиращи зверове, препасани с шумни чанове, посетиха всяка къща, където бяха посрещнати от стопаните.
Накрая цялата кукерска група с ръководител Иван Димитров и тазгодишният бей Георги Костадинов, се събраха на площада, където заораха ритуално и изпълниха ляво кукерско хоро.
На събитието присъстваха Цвета Караянчева, председател на Народно събрание, Стефка Здравкова и Никола Чанев – областни управители на Хасково и Кърджали.
Кметът Диана Овчарова и госпожа Караянчева връчиха награди на участниците в маскарада. С плакет „За поддържане на традицията” бяха удостоени Стефан Джимов и Георги Костадинов, който е бей за 2020 г.
Всяка вечер, в навечерието на Сирни заговезни, групата на кукерите обикаля всеки дом за здраве, за прогонване на злите сили и за да е плодородна годината.
Във фолклорния фестивал най-важният персонаж в този ден е беят. В групата на кукерите има преоблечени млад хора като стражари, булка, младоженец, поп, лекари, мечка.
„Булката“ и „младоженецът“ влизат първи в къщата, за да известят идването на беят и кукерите. Стопанката ги посреща с варени яйца и сладки, а стопанинът ги черпи с вино и ракия.
Във всяка къща беят благославя като хвърля из двора жито и царевица за берекет. След него благославя домът и свещеникът.
Със своя персонаж, с чудноватите си маски, с впечатляващата виталност на ритулите кукерите символизират желанието на хората да прогонят злите духове и болестите от къщите, оборите и кошарите, стремежа да здраве, плодородие, щастие и умножаване на човешкия род, радостта от натъпващата пролет.
В кв. „Лъджа“ продължават този ритуал, пренесен в началото на миналия век от българските села в Мала Азия, Коджа бунар и Мандър.

2019 година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2020 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама