Крайо Краев: ,,Още по време на изборите по телефона ми казаха, че ще ме уволняват”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2007 05:22

Крайо Краев: ,,Още по време на изборите по телефона ми казаха, че ще ме уволняват”

Г-н Краев, по повод Вашето уволнение от Общината твърдят, че не е политическо, а е по член 328, т. 5 от Кодекса на труда – без виновност – „при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата“, т.е. за несправяне със задълженията. Затова Ви е пусната заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения. Как ще коментирате това?
Не мога да приема, че уволнението е по този член и по тази точка – за несправяне с работата. Считам, че добре съм си вършил задълженията и това се вижда много добре от вида на заведението, което управлявах. При започването ми на работа в Дома, той беше в окаяно състояние, а в момента е в много добро състояние и мисля, че главно за това съм допринесъл аз.

Заместник-кметът Динка Костова информира, че е водила с Вас разговори за това от какво се нуждае Домът и че тя Ви е казвала да правите исканията си до Общината с докладни, т.е. черно на бяло да има написано. Много често сте споделяли с нея за дейностите, които вършите, но по нейни думи докладни за това от Вас няма.
Докладни имам направени много – цяла папка. Докладни съм писал само тогава, когато не срещам разбирането по даден проблем на прекия си ръководител – кмета или зам.-кмета. В тези случаи съм отправял писмено искане, за да мога да докажа пред контролните органи, че аз съм искал средства, за да изпълня предписанията, но съм получавал отказ. В случаите, когато са ми били отпускани средства не съм писал докладни, защото считам, че не е било необходимо да отправям писмено искането си.

Кметът казва, че сте разхищавал бюджетни средства. Имате ли начети, наказания налагани ли Ви са за това?
Това за разхищаването не е вярно и аз мога да се аргументирам. Като директор в работата си съм се ръководил от нормативните документи и съм изпълнявал предписанията на контролните органи и на Инспектората. Не считам, че съм правил разхищения, тъй като за всеки разход съм се консултирал с кмета и зам.-кмета. За всяка констатирана нередност и за нейното отстраняване аз съм искал средства от първостепенния разпоредител – кмета, защото ако не искам, значи че не съм направил никакъв опит да отстраня нередностите във връзка с изпълнението на предписанията, направени от контролен орган.

Нека обобщим, искали сте определени средства, те са Ви ги разрешавали, а сега Ви обвиняват в разхищение. По какво съдите, че уволнението Ви е политическо?
В посочените причини за освобождаването ми няма никакви мотиви. Какво имам предвид? Няма и не може да има мотиви, тъй като нямам нито предупреждения, нито наказания, още повече за посочения в заповедта за уволнение преразход на средства. Всеки разход е съгласуван с кмета и без негово съгласие, не може да бъде извършван. Друг е въпросът, че аз като директор на социалната институция съм длъжен да изпълнявам направените предписания от Инспектората. В потвърждение на казаното до тук искам да споделя, че миналата година от инспектората АСП ми беше съставен акт за неизпълнение на направени предписания, но съда го отмени, тъй като аз имам докладна записка до кмета с искане за необходимите средства. От казаното до тук се надявам, че става ясно на всички, че със средствата, отпуснати за Дома разполага само и единствено кметът.
Ще изнеса и още един факт, който още повече потвърждава мнението ми, че уволнението е политическо. Точно в деня на изборите за представители на Европарламента получих сигнал, чрез телефонно обаждане, че след седмица ще бъда уволнен. Това се случи точно, когато обхождах секциите в качеството ми на лидер на партия „Атака“. След седмица и половина получих заповедта за уволнение.

По съдебен път ли ще си търсите правата?
Да, ще си търся правата. Считам, че съм си вършил работа добре – нямам нито едно наказание досега. И считам, че формулировката в заповедта за уволнение – за несправяне с работата, е много странна и не звучи правдоподобно.

В какво финансово състояние оставихте Дома?
Той е в добро финансово състояние, без неразплатени задължения, разходите по издръжката се движат нормално. От началото на годината досега са направени своевременно ремонти, коригирани са възникнали нередности и смятам, че до края на годината бюджетът ще стигне.
Кметът твърди, че бюджетът на Дома до края на финансовата година е изразходван и сега той трябва да търси средства, за да може да се изкарат оставащите месеци.
Това не е вярно!

Значи, не сте изразходвали парите?
Не и това е много силно казано, че съм изчерпал парите.
Искам да споделя нещо, което констатирах преди време. Поемайки управлението на Дома, направих справка по констативните протоколи и установих, че в продължение на една-две години около стотина хиляди лева не са били усвоявани до края на бюджетната година от бившия директор на Дома, сега отново настоящ. От разговор с него разбрах, че той е искал тези средства, но от общината не са му ги отпускали. И накрая на финансовата година с тези средства са се покривали други разходи от общинския бюджет.

Това означава, че са се отклонявали средствата за Дома за други дейности!
Би следвало, след като приключи годината, защото това са делегирани средства от държавата, остатъкът да се прехвърли по бюджетната сметката на Дома, но това не е правено.

Вие като дойдохте, започнахте ли да искате всички средства да се използват само за хората от Дома?
Аз като станах директор, започнах да следя всеки месец отчета за изпълнението на бюджета. Следях стриктно всички изразходвани средства и миналата година съм си изпълнил бюджета до стотинка.

 

Синдикален протест

В символични протестни действия са работещите в ДВПР – с. Радовец от 11 юли 2007 г. Исканията им са за 20% увеличаване на работните заплати и най-вече за подобряване на условията на труд в социалното заведение за мъже с психични разстройства.
Синдикалната структура, която е към КНСБ, е твърдо решена да отстоява докрай исканията си. За сега протестът се изразява с носене на ленти на ръкава на едната ръка по време на работа.
Междувременно, както ви информира в-к Сакарско ехо“, кметът на общината П. пашов освободи от работа досегашния директор Крайо Краев и на негово място назначи Климент Георгиев, без работещите там да могат за разберат какви са точно причините за тази смяна.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2007 05:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама