Кметове по села направиха равносметка за дейността си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2007 23:37

Кметове по села направиха равносметка за дейността си

Акценти

  • Интернет издание бр. 6(13), година ІІ, 29 юни - 26 юли 2007 г.

Свързани публикации

На последната сесия на ОбС-Маджарово, провела се на 16 юни, кметове и кметски наместници представиха отчет за работата си през периода от избирането им през 2004 г. до сега. Стана ясно, че единствено кметският наместник на с. Ефрем е провел отчетно събрание с населението, както изисква законът. Тя е предоставила дори протокол за него.
От село Тополово не бе предоставен доклад и съветничката Желязка Янакиева попита: “Коя е причината кметът да не представи отчет? Носят се слухове, че дори не живеел в селото. Ако е така, нека се вземат някакви мерки относно това.” Отговори и зам.-кметът Ерджан Юсуф, който информира, че кметът е в отпуск за 10 дни, като преди това е бил 12 дни в болнични, за това не е представил отчет.
Предоставяме ви по-съществени моменти от свършеното на селските управници, отразени в техните отчети.

Христо Николов, кмет на с. Бориславци: „Бориславци – място за селски туризъм“
Според него хората се гордеят, че имат канализация за отпадни води, с което могат да се похвалят малко села в страната. При изграждането й настилката на пътищата е повредена и е необходимо цялостното им асфалтиране.
Канализацията за питейна вода е амортизирана и се нуждае от ремонт. През миналата година са започнали да подменят тръбите, но са направили само една улица със 6 абоната. Изградили са пряк водопровод от помпената станция до резервоара за питейна вода. Това е понижило налягането в тръбите и броят на авариите е намалял, но все още съществуват.
Сложени са нови табели на входа и изхода на селото на кирилица и латиница. Според кмета е необходимо да се поставят ,,легнали полицаи“, за да се ограничи скоростта. Миналата година е имало случай на дете, блъснато от кола, която е карала с висока скорост.
Сметосъбирането в селото се извършва с 25 контейнера. Четири от тях са в с. Малки Воден. Необходими са още поне 10, защото туристите, връщайки се от язовира, ги използвали и те се препълвали. Контейнерите се извозват извън региона, а старите две сметища са загробени.
В селото по традиция да се провежда селски събор. През 2006 година е направен видеозапис. На Коледа и Нова година местната певческа група заедно с деца изнася голям концерт в читалището. Такъв е направен и за Националния празник – 3 март и за Деня на жената – 8 март.
Селото отговаря на всички условия за развитие на селски туризъм, пише в отчета. Чистият въздух, реката и язовирът го правят привлекателно място. Сега предстои изграждането на ваканционно селище от дванадесет къщи на два етажа. Проектирано е игрище за тенис и голф.
Гордост за Бориславци е, че вече има интернет, изтъква кметът Христо Николов.

Маргарита Желева – с. Ефрем: „Необходим е спешен ремонт на водопровода и пътя за Орешец“
В отчета на госпожа  Желева е записано, че през 2006 г. е ремонтирана автобусната спирка, двете главни улици и тази за с. Малко Брягово с изключение на отсечката ,,Язовирната стена“, където има пропадане на пътното платно.
Подменени са половината (9) от осветителните тела. С доброволен труд на живеещите е почистен гробищният парк. Подновени са входно-изходните табели.
Пътят между селата Ефрем и Орешец има нужда от асфалтиране. На някои места е пропаднал. Старият резервоар за питейна вода трябвало да се измаже и да се хидроизолира. Трасето на водопровода доселото се нуждае от подмяна, защото е нарязано на 17 места. Необходим е ремонт на покрива на читалището и старото кметство, защото силните ветрове, които духат, са съборили керемиди.

Бейсим Адил – с. Долни Главанак: „Направихме нова чешма“
На улицата в селото, където е старата чешма, е изградена нова. Бяха поставени бордюри и асфалтова настилка. Ремонтирани са още два чешми и една в с. Златоустово. Изградена е детска площадка. Три микроязовира са почистени от растителност, за да може животните да пият вода.
В селото имало контейнер за смет, но той не е достатъчен Според кмета са необходими още два – тип ,,Бобър“ пред двата магазина. Имало одобрен проект за изграждане на път до тракийското култово съоръжение ,,Кромлех“
Кметството на това село обслужва селата Долни Главанак, Горни Главанак, Горно Поле, Златоустово. Районът е голям и кметът смята, че са необходими компютър и принтер, които да облекчат работата.

Неретин Нури – с. Долно Съдиево: „Ремонтирахме улици”
Извършен е ремонт на улици, а на около 200 метра е направена нова асфалтова настилка. Изграден е открит канал с дължина 50 метра. Той лично е помогнал е на тютюнопроизводители от селото при сключването на договори с фирма ,,Алайънс Уан Тъбако България“. Надява се за в бъдеще да ремонтират още улици в селото, да почистят Гробищния парк и оградата му.

Джунейт Юсеин – с. Ръженово: Ще чистим “Гробищния парк”
На две улици е поставена асфалтова настилка. През периода от 2004 до сега кметският наместник е оказвал необходимата помощ при сключването на договор на тютюнопроизводители с фирмата ,,Сокатаб България“. Изградена е нова чешма на мястото на старата, до спирката на главния път. Д. Юсеин очаква да се ремонтират още улици в селото, както и язовирът, и други чешми. Смята на възстанови сградата в Гробищния парк и да ремонтира оградата.

Ф. Халил – с. Селска поляна: „Очакваме ремонт на пътя с други села
В отчета му е написано, че през 2004-07 година са асфалтирани три улици, и е извършена поправка на мост. Почистен е “Гробищния парк”. Очаква се да започне ремонт на пътя, който свързва селото с други населени место.

Мостът за село Сеноклас застрашен

На последната сесия съветникът Вълчан Тодоров предупреди общината Общината да вземе мерки за опасността от бедствие на моста по пътя към с.Сеноклас, който по някаква случайност е оцелял вследствие на проливните дъждове през последните седмици, защото ако това стане, според него с.Сеноклас ще остане откъснато от света.

Обществена поръчка

Общината е обявила обществена за изграждане на допълнителен водопровод на с. Долно Съдиево посредством гравитачна връзка от съществуваща водопроводна мрежа на с. Ръженово.
Срок за получаване на оферти, е 16:00 часа на 16 юни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2007 23:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама