Кметът на Харманли разпредели общинския бюджет за 2006-та

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2006 07:24

Кметът на Харманли разпредели общинския бюджет за 2006-та

 

В четвъртък миналата седмица кметът Михаил Лисков представи пред медиите и пред няколко общински съветници в основни линии проекто-бюджет 2006 на община Харманли. На така нареченото ,,публично обсъждане“ бяха дошли само няколко човека. Там те за пръв път имаха възможност да се запознаят с цифрите, които определяха приходите и разходите на общината за следващата година.
Както ви споменахме в миналия брой бюджетът на финансовата 2006 година ще бъде 7 744 087 лева. Приходите от общината или т.н. ,,местни приходи“ ще бъдат 4 522 839 лв., а държавата ще ни даде още 3 221 248 лв.
В бюджета има заложени 292 хиляди лева като целева субсидия – пари, давани безвъзмездно, 500 хиляди от приватизация, 1 191 хиляди – собствени бюджетни средства. Намерението на управляващите е да намерят от някъде още десет и половина милиона лева от външни помощи и да теглят банков кредит от 1.8 млн. лв.
Кметът Михаил Лисков предлага тези пари да бъдат похарчени по следния начин: за Общинската администрация или по точно за държавните дейности, които тя изпълнява, да бъдат отделени 590 хиляди. Парите отделени за музея и тази година си остават същите – 22 хил. лв. Представителните разходи за общината от 3 стават 6 хиляди. Увеличават се с около 5% и разходите на ОбС (вероятно съветниците ще си вдигнат заплатите). За сметка на това с 20 хиляди се намаляват парите за спорт, защото през 2005 година точно такава сума не е била усвоена. През миналата година дадохме достатъчно средства за ремонти и поддръжка на спортни сгради, каза кметът и предлага тези пари през 2006-та да отидат за здравеопазване. А общата сума, която ще отиде за здравеопазване е около 140 хиляди. Според М. Лисков финансирането на общинските болници е тревожно и там се очакват съкращения и преструктуриране.
Увеличават се с 50% средствата, отделени за Домашен и социален патронаж, заради откритите две нови кухни. Ще продължава и ремонтът на ОДЗ ,,Ален мак“, а за ЦДГ ,,Пролет“ са предвидени 161 хиляди лева.
Приоритет на общината е изграждането на Пречиствателната станция за питейна вода, за което са предвидени 1,8 млн. лв. от външни помощи. Според градоначалника тази година новият общински пазар ще бъде завършен със средства, които ще постъпят от приватизация и той е заложил за това в бюджета 500 хиляди.
Отделени са 308 хиляди за ремонт на улиците ,,Ален мак“, „Майор Чулков“, „Марин Дринов“, „Нестор Марков“ и др. Само 130 хиляди са отделени за закърпване на дупките по улиците. От общата сума само 15% ще се изразходва за града, останалите пари ще бъдат за селата.
Предвидени са 15 хиляди за ремонт около ресторанта ,,Изворът на белоногата“. 10 хиляди лева, обещани от президента Г. Първанов, щели дойдат от Министерството на културата. При първия етап ще бъдат ремонтирани стълбите, осветлението и зелената площ. При втория ще се направи музей и за това кметът вече бил говорил със собственика на ресторанта Фуат Гювен.
Ще правят обществена тоалетна до Донковата кръчма и за това са отделени 6 хиляди. Със 100 хиляди ще бъде ремонтиран единият корпус на лагера в село Добринище, за да можело тази година 60 деца да летуват там.
Включена е една сума от 35 хиляди, с която ще се закупи едно бунгало, което ще се монтира на новозакупената земя до хижа „Гоце Делчев“. То ще бъде тип мезонет и ще се използва за почивка. Идеята на управата на града е всяка година да се купува по едно бунгало.
В бюджета се предвижда да се изтегли 300 хиляди лева заем от Фонда „Енергийна ефективност“ за уличното осветление, като не сме се отказали от сътрудничество с известни фирми, обясни градоначалникът. Ще се закупува и автовишка за поддръжка на уличното осветление, защото то вече е на общината.
За нуждите на Горската компания ще бъдат закупени още два автомобила с висока проходимост. Очаквало се приходът от нея да достигне 1 милион, затова можело и да се купи и друга машина – комбиниран багер за товарене на дървесина.
Отделени са пари и с тях ще бъде направена канализацията в бившето ДЗС.
Отново ще ремонтираме покрива на музея, защото от там капе. Той, както и ротондата пред него, бе ремонтиран преди време по проекта ,,Красива България“, но и двата обекта вече се разкапаха. Вероятно на покрива на музея ще му бъдат сменени керемидите, за да се реши окончателно проблемът.
Предвидени са 50 хил. лева за изграждане на хоспис за възрастни хора в сградата на „Социално подпомагане“.
За външно финансиране са проектите:
135 хиляди лв. за канализация по бул. „България“ между ,,Цар Освободител и ул. „Сакар“; за закриване на старото сметище – 2 млн.; изграждане и рехабилитация на ул. Преслав“ – 1.5 млн.; изграждане на ул. ,,Трети март“ – 500 хиляди; изграждане на водопроводна кула в село Коларово – 50 хиляди; реконструкция на водопроводите в с. Славяново и с. Върбово – 600 хиляди, изграждане на общински път между селата Черна могила и Орешец – 1 млн. лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2006 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама