Китайска компания предлага инвестиции в тополовградско

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 26, 2017 08:40

Китайска компания предлага инвестиции в тополовградско

Китайски инвеститор предлага идеята си за отглеждане на тютюн сорт „Виржиния“ и растението “Годжи” бери в тополовградския край на площ 5 хил. декара.
По този повод от общината организираха среща с представителя на фирмата за инвестиционен анализ Румен Гъбов. Желаещите земеделски производители да се възползват от предоставените възможности, трябва да сключат договор с инвеститора за производство и директен износ на продукцията. Румен Гъбов обясни, че производителят ще предаде произведеното на по-висока изкупна цена от предлаганата настояща, тъй като всичко става без посредник. Изкупната цена на тютюна е почти 2.5 пъти по-висока от сегашната – увери Гъбов. Предоставят се всички необходими първоначални разходи за засаждане и обработка на почвата – семена, машини, торове и други. От производителят се иска да осигури работна ръка. Негов ангажимент са поливането, плевенето и брането на тютюна. Не се ниже и не се суши. Този ангажимент е на инвеститора, който осигурява сушилни и специалисти. Заплащането става седмица след като се притегли изсушената маса. Междувременно се осигурява авансово плащане.
Условията, които се предлагат за отглеждане на китайското чудо – годжи бери са не по-малко добри. Тази инвестиция би била много подходяща за възрастни хора, които могат да си осигурят добри доходи, ако имат земеделска земя. Собственикът може да се грижи за засадените площи, ако има възможност, но ако няма такава може само да предостави земята си. Осигуряват му се фиданки за засаждане. На четвъртата година, когато дръвчетата дадат плод, се обира и се предава. След като се изсуши, за което производителят няма ангажимент, се изплаща.
Към организираната среща проявиха интерес много малко от поканените земеделски производители. Това присъстващите обясниха с липсата на работна ръка в общината и с нежеланието на безработни да се занимават със земеделие.
Общината ще направи достояние да повече хора информацията за инвестицията. Ако има интерес към нея могат да се отправят въпроси към Румен Гъбов на тел. 0884175632.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 26, 2017 08:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама