Кърлежи започнаха да нападат хора и животни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 23, 2018 08:01

Кърлежи  започнаха да нападат хора и животни

Кърлежите се раздвижиха със затопляне на времето и започнаха да лазят по хората. През последната седмица в Харманли и Свиленград има регистрирани случаи на ухапани от тях. Тези паразити са слепи и глухи, но на краката си имат рецепторен орган, който реагира на механични, термични и химични дразнения. Те „улавят” движението, телесната топлина и издишания въглероден оксид. Така кърлежите регистрират кога покрай тях преминава човек или животно.
За тези паразити се знае, че намират своите жертви преди всичко в тревисти местности и гори. Хората в града обаче също не са напълно защитени, защото дребните ракообразни виреят в парка, в градинката или около басейна.
Затова в градовете по това време се извършва дезинсекция и дезакаризация /обработка срещу бълхи, кърлежи и др. насекоми/ на тревните площи, детските и спортни площадки и територии за обществено ползване в града. В Харманли вече са предприели тази стъпка, а третираните места ще бъдат обозначени с табели, посочващи дата и час на обработката.
Освен за нападения от кърлежи, и за облаци от комари, които атакуват пътници и служители на граничния пункт Капитан Андреево, съобщава вестник „Стария мост“. Там цитират пътници, които не можели да се отърват от тях, докато чакала на границата.
Гранични служители споделяли, че от турска страна на две седмици пръскали срещу кръвосмучещи. Комшиите заобикаляли и през нашето КПП и са третирали срещу насекоми, но вече преустановили тази практика. Нашите власти пък изобщо не били предприели никакви действия досега.

Как да се предпазим!

Когато се разхождате из горски местности, носете дълги панталони с прибрани крачоли.
– Известна защита дават спрейовете против комари.
– След разходката сред природата проверете добре кожата си, особено по гънките.
– Снабдете се с инстру­мент за вадене на кърлежи, какъвто може да намерите в някои аптеки (най-важно­то е главата да не остане вътре). Когато кърлежът е изваден в първите часове след убождането, рискът от заразяване с Лаймска болест е нулев.
– Дезинфектирайте рана­та и сложете успокояващ крем

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 23, 2018 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама