Какво да предприема при съмнение, че съм заразен с COVID-19

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2020 18:05

Какво да предприема при съмнение, че съм заразен с  COVID-19

Акценти

  • Запомнете:
  • това, че имате температура не значи, че сте заразен с COVID-19
  • това, че сте носител на COVID-19 не значи, че сте болен
  • това, че сте болен не значи, че сте тежко болен
  • това, че сте тежко болен, не значи, че ще умрете

Свързани публикации

Случаите на хора, регистрирани като носители на вируса COVID-19 в България се увеличават и днес достигнаха 56 000 души. Вече почти всеки има познати, които са дали положителен тест, или боледуват от все още непознатия коронавирус. Вероятността вие или ваши близки да се срещнете с COVID-19 става по-голяма. Затова събрахме отговори на най-задаваните въпроси от хората в такава ситуация. В следващите редове е най-важното, което вие и близките ви трябва да знаете.

Как да позная симптомите?

Симптомите за COVID-19 са повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса. Когато почувствате макар и леко неразположение с тези симптоми, трябва да си останете у дома. Така по-лесно ще преодолеете болестта и няма да има опасност да заразите други хора около вас.

На кого да се обадя?

Първо трябва да се обадите на вашия общопрактикуващ лекар. Предполага се, че той е запознат със здравния ви статус по принцип и може да прецени какво е моментното ви състояние. Личният лекар ще ви даде допълнителни инструкции. Възможностите са три – да останете за проследяване у дома, когато симптомите ви са по-леки; личният лекар да изпрати т.нар. бързо известие до районната здравна инспекция (РЗИ), която да реши какви са следващите мерки; или пък личният лекар да се обади на спешна помощ, ако състоянието ви е по-сериозно.

Кога да се обадя на спешна помощ?

При задух. Това е сигурен симптом, че имате нужда от помощ.

А когато личният лекар не вдига?

Когато личният лекар не отговаря на повикванията или когато нямате общопрактикуващ лекар, тогава трябва да се обадите в съответната регионална здравна инспекция и оттам да получите указания какво да правите. Ако сте в София, трябва да позвъните на Столичната РЗИ, ако сте в Хасково – на хасковската и т.н. Телефони за връзка с тях има на сайта на Министерство на здравеопазването.

Денонощният телефон на Министерството на здравеопазването за информация е 02 8078757. Той обаче често дава заето. Ако имате въпроси за противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, въведени на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването, можете да звъните и на телефонната линия на Национална система 112. Телефонът на Регионална здравна инспекция – Хасково е: 0879 298 883.

От 1 септември в столичната Инфекциозна болница работи Координационен център. Целта му е да насочва пациенти за болница или за домашно лечение. В него може да се отиде и без направление от личен лекар и без PCR тест, както обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Имам положителен тест, какво да правя?

Положителен PCR тест сам по себе си не е основание за прием в болница. При наличието на такъв, трябва да се обадите на личния си лекар. Освен това лабораторията, в която е направен тестът, е длъжна да уведоми съответната РЗИ, за да бъде наложена карантина. Името ви ще бъде въведено в националната система и личният ви лекар също ще бъде уведомен, за да предприеме мерки и да следи за състоянието ви.

Кога да си направя тест?

Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г. или сте медицинско лице.

Не можете сами да пожелаете да бъдете изследвани за COVID-19. Това става след преценка на РЗИ, на личния лекар или при хоспитализация. Разбира се, че винаги можете да се изследвате по ваше желание в избрана от вас частна лаборатория и срещу заплащане. Средната цена е около 120 лв.

Кога съм контактно лице?

Контактни лица са хората, които съжителстват в едно домакинство с човек, който има доказан COVID-19. Също така, ако сте имали директен физически контакт със заразен. Това означава ръкостискане или пък опръскване при кихане, допир до използвани от заразения кърпички, престой на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.

Ако сте контактно лице, ще бъдете поставени под карантина по преценка на епидемиолог от РЗИ за срок от 10 дни, считано от последния контакт със заразения. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.

Кой ще ме закара в болница?

В болница карат линейките на Спешна помощ след преценка, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Пациенти, които се чувстват зле и са диагностицирани в спешен кабинет към здравно заведение, могат директно да бъдат насочени и приети.

Кога се налага 14-дневна карантина?

Ако имате положителен тест и се установи, че сте носител на COVID-19, тогава подлежите на задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на теста. Това важи и за хора без оплаквания, и за хора с леки клинични оплаквания.

Под леки клинични оплаквания се разбира температура под 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания. На изолация подлежат още и хората, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Кога карантината е 10 дни?

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило. Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Кога се преустановява карантината?

Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Източник: Свободна Европа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2020 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама