Изложба отдава почит на будителя Нестор Марков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2017 11:43

Изложба отдава почит на будителя Нестор Марков

Изложба, посветена на живота на един от най-големите радетели на българското – Нестор Марков, бе открита в Харманли.
В над 30 големи фотоса е представен целият живот и творческа дейност на човека, посветен в предана служба на народа, като той е признат за борец за национално освобождение и учител, работил всеотдайно за изграждането на младата българска държава.
Експозицията бе открита от Таня Петрова, служител в библиотеката, която представи накратко приноса на Нестор Марков, роден в село с. Иробас (дн. Криво поле).
Будителят е бил учител в Харманли, където се изявява като активен борец за българщината. По-късно е заминал за София, където и бил депутат.
В младата българска държава той е заемал важни ръководни постове. Бил е перфект на Старозагорския департамент, окръжен управител на Търново, Русе, Варна и Пловдив През 1883 г. за кратко е министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.
Марков оставя богато книжовно наследство, което обхваща общо 38 отпечатани заглавия: 7 учебника, публикувани в 11 издания, 2 речника (френско-български и българо-френски). За приноса му във френско-българската двуезична лексикография Френската академия на изящните изкуства го удостоява с почетно звание. Има множество статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административно-отчетни публикации и дописки в периодичния печат.
При откриването проф. дфн Мария Младенова, автор на библиография за Нестор Марков, разказа интересни факти от живата на будителя. Тук бе и потомъкът на бележития възрожденец – проф. ст.н.с. I ст., дмн Светослав Марков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2017 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.