Изложба отдава почит на будителя Нестор Марков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2017 11:43

Изложба отдава почит на будителя Нестор Марков

Изложба, посветена на живота на един от най-големите радетели на българското – Нестор Марков, бе открита в Харманли.
В над 30 големи фотоса е представен целият живот и творческа дейност на човека, посветен в предана служба на народа, като той е признат за борец за национално освобождение и учител, работил всеотдайно за изграждането на младата българска държава.
Експозицията бе открита от Таня Петрова, служител в библиотеката, която представи накратко приноса на Нестор Марков, роден в село с. Иробас (дн. Криво поле).
Будителят е бил учител в Харманли, където се изявява като активен борец за българщината. По-късно е заминал за София, където и бил депутат.
В младата българска държава той е заемал важни ръководни постове. Бил е перфект на Старозагорския департамент, окръжен управител на Търново, Русе, Варна и Пловдив През 1883 г. за кратко е министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.
Марков оставя богато книжовно наследство, което обхваща общо 38 отпечатани заглавия: 7 учебника, публикувани в 11 издания, 2 речника (френско-български и българо-френски). За приноса му във френско-българската двуезична лексикография Френската академия на изящните изкуства го удостоява с почетно звание. Има множество статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административно-отчетни публикации и дописки в периодичния печат.
При откриването проф. дфн Мария Младенова, автор на библиография за Нестор Марков, разказа интересни факти от живата на будителя. Тук бе и потомъкът на бележития възрожденец – проф. ст.н.с. I ст., дмн Светослав Марков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 3, 2017 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама