Инж. Георги Илиев: „Трябва да се ползва най-вече качествено гориво“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2018 08:09

Инж. Георги Илиев: „Трябва да се ползва  най-вече качествено гориво“

Инж Георги Илиев е управител на фирма „Термопроектстрой“ ЕООД– Свиленград.
Тя се занимава с търговия, проектиране, доставка и монтаж на отоплителни, климатични, слънчеви и ВиК инсталации.

Господин Илиев, отминава ли времето на печките на твърдо гориво?
Според мен лесно няма да отмине времето на старите печки, просто собствениците трябва да ползват качествено гориво. Това са сухи дърва, които отделят по-малко въглероден диоксид и по-малко прахови частици. Под сухи дърва се разбират тези, които са престояли нарязани най-малко 2 години на слънце. Ако се използват въглища то те да са висококалорични , без брикети,

Какво е решението?
Първо, да минават към централно отопление, ако има такава възможност. Тези, които живеят в жилищна сграда, да се стремят към коопериране. Един вход може да си изгради обща отоплителна инсталация. Това се подкрепя от различни програми.
Друг вариант е да използват друг вид съоръжения с по-висок КПД. Това са пелетни или газови котли, термопомпени системи въздух – вода, вода – вода. При добра изолация може да се използва и електрическо отопление, което е най-малкият замърсител.
Всичко е въпрос на цена на енергията.
Ние като фирма продаваме пелетни съоръжения и изграждаме инсталация с пелетни котли. Заменяме печки на твърдо гориво с такива на пелети. Те са със много добри показатели относно замърсяване на въздуха. Мерим ги с газ анализатор и това, което се отделя като въглероден диоксид и прахови частици отговаря на изискванията на ЕС.

Какво решение може да има за печките на село?
Точно тези хора, които ги ползват, едва ли ще може да ги накараме да си сменят печките. Но онези, които са с повече желание за новости, има възможност да се снабдят с готварски, които са и на газ или на пелети.
Чисто практически, това което наблюдаваме, е, че когато хората остареят, нямат възможност да доставят дърва сами, си слагат климатици и готварски печки на ток. Това, в което инвестират, е изолация на таван и под – от там идва и по-малкия разход на енергия.

Кой е най-изгодният начин за отопление?
Зависи как се прави сравнението. Има семейства, които отопляват една или две стаи през зимата, а други – цялата къща. При втория случай разходите са малко по-големи и зависи дали си заслужава и от това колко хора живеят.
Има сравнителна таблица на горивата и за нашия регион излиза най-евтино на дърва, след това на пелети. С газ е по-скъпо, защото той се транспортира, няма директна доставка по тръба. След това идва нафтата и тока, които си остават най-скъпи отопления.
Разходът зависи от комфорта, в който искат да живеят, и състоянието на сградата. Има случаи, при които до 50 процента се намаля разходът за отопление в санирана такава. Тези, които решават да инвестират в отоплителна инсталация да мислят и по този въпрос. Несанирана сграда води до голям разход на енергия за отопление.

Държавата подпомага ли използването на отопление, което по-малко замърсява въздуха?
Има програма, при която, ако си инсталираш такова отопление, се връщат до 15 процента от сумата. Програмата се казва REECL и е партньорска, в която има банка, фирма изпълнител и клиент. Когато един клиент иска да я ползва, може да дойде при нас, да му дадем оферта. С нея той може да вземе кредит за енергийна ефективност с ниска лихва. След реализирането на проекта се връща до 15 процента от направените разходи. Няма таван на офертата.

Какви съоръжения предлагате Вие?
Ние предпочитаме да продаваме по-скъпи съоръжения. Те имат по висок КПД, изгарят и по-ниско качествени пелети. Те следят и външната температура и тази в помещенията. Има седмичен програматор, който според ползването във всяка една сграда всеки един потребител да настройва на каква температура да функционира инсталацията. Така котелът работи колкото е необходимо и няма излишен разход на топлина.Може да се комбинира и с термостатни вентили и глави.
При тези автоматизирани процеси горенето се контролира и въглеродният диоксид е в допустимите граници.
Предлагаме и климатици с новите фреони, които са по ефективни, инверторни са и имат много висок коефициент на преобразуване. Това е много важно при избора им. Колкото по-голям е този коефициент, климатикът работи по ефективно и накрая на месеца сметката на ток е по-малко. Много клиенти вече избират съоръжения не по най-ниска цена, а по тяхната ефективност.
Освен това изграждаме и системи за отопление на топла вода със слънчеви колектори. Тъй като нашият район попада чисто географски в хубава зона, където слънцето грее по подходящ ъгъл, инвестицията в такава система е много подходяща.
За студения зимен сезон внасяме електрически нагревателни кабели за предпазване от замръзване на улуци и външни тръбопроводи.

Какво ще препоръчате на притежателите на старомодните печки?
Да минат на пелети. Има такива, които са подобни на старите, но са на пелети. Та са в различни ценови класове и са според възможностите на клиента.
Повечето печки, които се предлагат на пазара в момента, са само за отопление. Но има и вносни с водни ризи на пелети, на които може да се готви. Ако пазарът го изисква, може да се внасят.

Доставката на пелети ритмична ли е?
При пазара на пелетите лятото имаше малко сътресения, но сега няма. Малко по-скъпи са от миналата година, но той вече е спокоен и има количества.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2018 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама