Има шестима заподозрени за пожарите в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2016 08:37

Има шестима заподозрени за  пожарите в региона

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 16/ 9-15 септември 2016 година

Свързани публикации

Още трима мъже са задържани за съпричастност към пожара, обхванал на 4 септември харманлийските села Рогозиново, Доситиево и Коларово. В съобщението на полицията се казва още, че в хода на оперативно-издирвателните действия са установили, че двамата харманлийци, на възраст 45 г. и 22 г., и 23-годишният симеоновградчанин, са съпричастни към възникването на огъня, а по случая е образуваното досъдебно производство.
За пожарите край селата Изворово, Българска поляна, Черна могила и Бориславци също има заподозрени от органите на реда.
През изтеклата седмица не намаля интензитета на огнените стихии в региона.
Пожар до болницата на Харманли вдигна на крак огнеборците в ранния следобед на събота, 3 септември. Той бе предизвикан от запален огън, вероятно от роми, които са брали орехи. На място пристигнаха автомобил на РСПБЗН – Симеоновград, и друг на УПБЗН – Любимец. Разпростря се за кратко към вилите наблизо, но бе угасен навреме. Има пострадали лозови насаждения в местността Старите лозя.
От там пожарните коли спешно заминаха за друго огнище, възникнало за четвърти път в землището на село Овчарово. Горя южно от пътя до Теке баир. В неговото овладяване първо се включиха хора, които берат грозде в съседните лозя. На помощ им се притекоха и работници от винарна „Кастра рубра“. Там имат приготвени 30 тупалки, които работниците използват в случаи като този. В гасенето се включиха автомобили от Димитровград, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Тополовград и Любимец. Горяха лесонепригодни площи, но струпването на много техника спаси боровата гора и широколистна гора.
Според управителя на винарната Цветан Цветанов огънят се е появил едновременно от две места.
На 4 септември голям пожар избухна в землището на село Доситеево. Той се разрасна към с. Рогозиново. В неговото гасене се включи и хеликоптер. Мобилизирани бяха служители от „Общинска охрана“ на Харманли, горски от ЮИДП, общо 15 екипа.
Пламъците обхванаха лозови масиви и овощни насаждения, пасища и лесонепригодни площи. При гасителни дейности пострада кмета на Доситиево Митко Вълчев, който е откаран с 20% изгаряния в Пловдивска болница.
Равносметката е: засегнати са над 7 хиляди декара лозя, овощни масиви, пасища и ниви и един пострадал.
На другия ден две пожарни от Симеоновград, две от Харманли, две от Димитровград и една на Любимец гасиха възникнал по неустановена причина огън в 150 дка орехови насаждения, 400 дка. лесонепригодни площи и 20 дка стърнище в местността Мал баир край Симеоновград, по пътя за Стара Загора.
На 6 септември горяха сухи треви и храсти в местността Асара край същия град. Огънят започна след 14:00 часа. На мястото пристигнаха два автомобила на пожарната. Чрез насрещен огън той бе овладян. В гасенето му се включиха и доброволци. Не са засегнати вилите край Марица, нито обработваемите ниви наоколо.
Преди това в Харманли пожарникарите гасиха огън близо до хотел „Ралица“, в м. Малкоча. Той застраши боровите насаждения наблизо, но бързото му локализиране предотврати разрастването му.
На другия ден, пак в тази местност, но от другата страна, отново възникна пожар по неустановена причина, но бе загасен. Пострада 1 дка иглолистна гора, а са спасени 200 дка от гората.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2016 08:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.