И тази сесия на ОбС завърши с караници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2016 11:54

И тази сесия на ОбС завърши с караници

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 5/1505, година LXXXI, година XIV,5-11 февруари 2016

Свързани публикации

Гръмогласни спорове, неспазване на правила, погазване на всякакви етични норми, лични нападки. С тези квалификации може да се охарактеризират последните две сесии на ОбС. Тази, състояла се 29 януари, демонстрира, че най-важната институция на местното самоуправление вече се е сринала до дъното. Работата й показа, че тя поражда повече неразбирателства, отколкото да решава проблемите на хората, от които са избрани.
Основният конфликт в нея е между кмета Божин Божинов и съветниците от ГЕРБ. Последните имат мнозинство в ОбС и са убедени, че могат да взимат всякакви решения. Основната им цел е да елиминират ролята на кмета при управлението на общината. Това стана ясно на сесията през декември, когато бе внесен за гласуване проеко-правилник на ОбС. В нето се оказа, че има много безмислици и противоречия със закони и наредби. Тогава мнозинството прозря, че така не може да се работи и заедно с останалите съветници изчистиха недоразуменията и приеха добър правилник за работата си.
Още на следващата сесия той обаче бе погазен напълно. На 29 януари трябваше да се приеме бюджетът на общината за 2016 година. Докладната записка на кмета Божин Божинов се превърна в прекалено сложен лабиринт за някои неподготвени съветници. От опозицията бяха внесли много промени, които останалите чуха за пръв път на сесията. Оказа се, че те не са икономически обосновани, не са внесени по надлежния ред и не са съгласувани с ОбА, които ще изпълняват бюджета. Безмислиците, които те предложиха, са много и показаха безотговорното и подигравателно отношение на мнозинството към най-важния документ, касаещ работата на общината – приемането на Бюджет 2016. При дискусията се разбра за абсурдността на някои предложения. Така например увеличаване парите за някои институции, които дори не са поискали това, или предвидени пари за ремонти, които пък вече са извършени.
Върхът на некомпетентността бе предложението за промяна в местния бюджет, където вносителите бяха заложили увеличение на държавната субсидия от 155 760 на 188 760 лева. От това искане може да се състави мнение за качествата на вносителите на промените, тъй като субсидията за всяка община се определя със закон и може да се променя само от Народното събрание.

Никой например не разбра защо във внесените промени в проекто бюджета, парите за културни дейности се намалят, а в същото време се искат от него 30 000 лева за възобновяването на доказалото се губещо търговско дружество „Вестник Сакар“. В мотивите на вносителя – председателя на ОбС Васил Сяров, е записано, че „възобновяването му ще е нашият принос към културния облик на Общината“.
Като конспирация служители от общината определиха това, че се разглеждат докладни, които се раздават в началото на заседанието и те не са запознати с тях, въпреки че касаят работата им. Многократните обяснения на финансистите на общината и на съветника – юристът Пламен Минчев увиснаха в пространството.
Бюджет 2016 на януарската сесия не се прие, което доведе до оттеглянето на няколко докладни, свързани с работата на общината.
Острите сблъсъци в местния парламент показаха, че комфортът на кметът Божин Божинов е свършил. Макар че е избран с огромно мнозинство, той трябва да се съобразява и с работата на ОбС, който досега не е показал такива признаци публично.
Няколко дни след скандалната сесия много от съветниците и от двете страни съжаляваха за случилото се и бяха готови да забравят различията помежду си и да направят компромиси.

 От Сакарнюз се свързахме по телефона със съветниците и им зададохме два въпроса. Първият е: Какво Ви е мнението за последната сесия на ОбС?
Вторият гласи: смятате ли, че по този начин може да продължава да работи ОбС?
С Райчо Райчев, Петко Костов и Петьо Златев не можахме да се свържем, затовя нямаме техните мнения. Председателят Васил Сяров не пожела да говори по телефона по тези въпроси.

Добрина Парнаров Добрин Парнаров
1. Изложихме се и двете страни.
2. Аз на сесията дадох пример със Стоян Господинов. На инат работи няма да станат. За мен е важно да има разумен компромис и диалог от двете страни. Днес (2 февруари) подписахме за бюджета. В понеделник, 8 февруари, ще имаме сесия и ще го приемем. Направихме разумни компромиси и от двете страни.

Христо СербезовХристо Сербезов
Нямам какво да отговарям.

Николай КолевНиколай Николов
1. Последното заседание показа липсата на диалог между двете групи на ОбС.
2. Смятам, че трябва много да се работи за постигане на диалог. На следващата сесия ще се намери начин.

Красимир ИвановКрасимир Иванов
1. Пълен провал, на ръба на закона, несъобразено с никакви наредби, парвилници и закони на страната.
2. Абсурд! По този начин не можа да се работи и нашата група общински съветници ще предприеме радикални мерки, за да излезе общината от това положение.

Георги Георгиев КукучевГеорги Георгиев
1. Моето мнение е, че по този начин се спъва работата на кмета. Има такава тенденция, заиграване на дребно. Орязване на едни сектори и повишавне на други без да са ги поискали. Искане за увеличаване на държавната субсидия, което е невъзможно.
2. Това е демокрацията, мнозинството решава. Очевидно ще трябва да продължи. Не виждам друг вариант. Божин ги прикани да си подадат оставката, но това няма да стане. И ние да си подадем оставката, на наше място ще влезнат другите в списъка. Другият вариант е три месеца да не се свикват сесии и ОбС да се саморазпусне.

СилвияСилвия Георгиева
1. На днешното събрание на съветниците (2 февруари) успяхме да постигнем споразумение, да не се повтаря този театър, който беше миналата седмица.
2. Не, категорично не. Трябва да има разбиране и от едната, и от другата страна да се стига до някакъв компромис.

Хараламби МочевХаралампи Мочев
1. Цирк.
2. Не бива.

Банко БанковБанко Банков
1. Не съм доволен, защото беше пълен цирк. Нямаше никаква координация в действията ни, а от страна на опозицията това, което правеха, бе пълен хаос.
2. Не, така не може да се работи. Трябва да се обединим за благото на общината, за хората. Нали за това са ни избрали.

Атанас АнастасовАтанас Анастасов
1. Последната сесия беше един цирк, сътворен от господин кмета, съветниците Пламен Минчев и Коста Ташев. Давам пример с отпускането на 45 000 лева за „Златно зърно“. Тези хора на миналата сесия скачаха и казваха колко е важно, а на тази казаха, че това са пари, хвърлени на вятъра.
2. Ако тези хора не седнат на масата и да работим качествено, няма как да стане.

Коста СтойчевКоста Стойчев
1. Пълна неграмотност. Айде, тези, които са първи мандат, може да им се простят някои незнания от всякакъв характер, обаче тези, които са втори мандат и които предложиха такива безумни промени в бюджета, тях просто не мога да оправдая. За мен стана ясно, че тези хора не са в състава на ОбС, за да решават проблеми, а създават проблеми, за съжаление.
2. Не, там не може да се проведе никаква дискусия. Те тръгват с рогата напред и изобщо не искат никакъв диалог. Те са решили нещо да си правят.

Пламен МинчевПламен Минчев
1. Председателят погазва грубо правилника, не спазва законите и не се справя с работата. Сесията беше изтървана от всякъде. Това не е първият случай на нарушение на правилника.
2. При това противопоставяне ОбС няма как да продължи да работи.

Тодор Кьосев (2)Тодор Кьосев
1. Добро ми е мнението, но няма диалог. Кметът не е седнал да каже така и така ще работим за тази община и така нататък. Какви права нарушаваме като искаме всяка една стотинка да мине и отрази през този общински съвет? Няма кой да го спре кмета. Това което е полезно да общината, да го гласуваме. Иска се диалог. Нямам против кмета, хората са го избрали, но в крайна сметка и нас са ни избрали. Тук не трябва да месим партии.
2. Трябва да се седне на масата за диалог. Не може да се продължава така.

Добромира НиколоваДобромира Николова
1. За мен това беше цирк.
2. Не мисля, че по този начин трябва да се работи в ОбС. Трябва да се промени принципът и процесът на работа.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2016 11:54
Напиши коментар

3 Коментара

  1. houp февруари 11, 18:02

    Уважаеми, г-н Атанасов, пишете статии, коментирате, а дори не сте си направили труда да се осведомите за ИМЕНАТА на съветниците! Бива ли такова нещо?!? Коригирайте се!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама