Хелоуин, Денят на будителя или и двете

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2017 07:19

Хелоуин,  Денят на  будителя или и двете

Хелоуин отмина, след него и Денят на народните будители, а дебатите кой празник е по-важен не стихват.
Докато първият се организира спонтанно, то за втория важат правилата за строгия протокол. Всъщност и двата празника си имат своите достойнства, а настроенията, които пораждат, са коренно различни.
Поводът за възникването на българския празник е желанието на следосвобожденска България да изрази уважението си към представителите на родното Възраждане, довели до суверенитета на страната ни. Сред героите, чиято памет честваме и до днес, са Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа, Любен Каравелов, свети Йоан Рилски, Петър Парчевич, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов и много други.
Хелоуин се отбелязва на 31 октомври срещу 1 ноември, който свързваме с култовата фраза „сладкиш или номер“, фенери от тикви и страшни костюми. У нас няма традиция да се обикаля от къща на къща, но пък с всяка изминала година се увеличава броят на организираните около Хелоуин събития. В почти всяко заведение се вихри парти с костюми, като за най-красивите и най-страшните има специални награди.
Та сега се чуди човек какъв е проблемът на някои хора с този Хелоуин. Не бил български празник! Ако някой не е разбрал все още – за добро или за лошо живеем в свят, който вече години наред се глобализира, къде успешно, къде не. Дали е хубав, или не този процес никой не ни пита.
Около нас има супермаркети, мобилните оператори, банки. Ползваме интернет, фейсбук, инстаграм, коментираме, качваме снимки и видео. Те имат общо с българските традиции точно толкова, колкото и Хелоуин. Не можем да се възползваме само от приятните ни ефекти от глобализацията, а неприятните според нас да заклеймяваме.

Няма да помогнем да се съхрани така наречената „българщина“, като върнем времето назад.
И какво въобще означава „българщина“ също е важно да се помисли, защото старите български обичаи са включвали всякакви карнавални обреди със страшни кукерски маски и деца, които обикалят, за да им дават сушени плодове и ябълки. Това като че ли не го виждаме сега.
В Харманли за Деня на будителите имаше изложба за Нестор Марков. Деца от 5 до 7 глас стояха прави около 40 минути, докато професор срещу тях в академичен стил говори пространно за живота на този просветен деятел и будител. Накрая някои от децата се измориха и седнаха на пода. Наложи се кураторът деликатно да предложи децата все пак да разгледат изложбата.
На другия ден в читалището бе организирано Зомби зумба парти, където децата се забавляваха искрено.
Има ли смисъл да ги питаме кой празник им е допаднал повече?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2017 07:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.