Харманлийското здравеопазване ще разчита все повече на общината

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2006 03:34

Харманлийското здравеопазване ще разчита все повече на общината

Внасянето на финансовия отчет на „МБАЛ –  Харманли“ ЕООД пред последната сесия на харманлийския парламент предизвика доста дебати сред съветниците. От отчета на управителя д-р В. Христов става ясно, че към 31 януари болничното заведение имало задължения в размер на 144 800 лева. Предложен е погасителен план, съгласно който до март 2007 година всички задължения трябва да бъдат погасени.
Изказванията на някои от съветниците очертаха не дотам добра картина т.е. стана ясно, че над болничното заведение са надвиснали черни облаци.
Пръв по въпроса взе думата инж . Мирослав Василев, който представи икономическата картина, а тя по неговите думи не е никак розова. Според него легловата база трябвало да се оптимизира и да се смени философията на мениджмънта на болницата. Сега вече ножът е опрял до кокала. Или реформа или закриване на болницата и слава богу, че доктор Христов го е разбрал това, каза той.
Красимир Панчев допълни: „Виждаме, че общината има воля за справяне с проблема, но оптимизацията на болницата изостава. Според нас трябва да се направи добра и работеща програма. Мисля, че съкращенията, които се предлагат не са достатъчни. Трябва да се отреже болното място в здравеопазването на Харманли и да се предложи разумна алтернатива на хората, които ще бъдат съкратени.“
Д-р Генев: „Съгласен съм с г-н Панчев. Няма никаква динамика от 2000 година в болниците из страната. Европа ни постави задачата на 3 души, 3 легла на 1000 души население. Ние в нашата болница имаме 145 легла. Рано или късно и тук ще има съкращения. Погасителната програма, представена от д-р Христов, няма да се изпълни, защото няма пари. Трябва да направим реформа и да намерим още 15 хиляди, за да можем да я реализираме.“ Отчетът се прие.
За разлика от болницата нещата в Медицинския център изглеждат добре. Няма задължения, няма проблеми. Затова и веднага се прие отчетът, а д-р Златка Чанкова остава управител за още две години със заплата 280 на сто от отчетната средна, месечна, брутна заплата на заведението. И двамата управители благодариха на съветниците и тръгнаха да се справят с болото здравеопазване.H
Досега пари за здравните заведения идваха от Здравната каса и Министерството на здравеопазването. От касата се даваха по 120 клинични пътеки, а останалата част министерството отделяше за други болести, които не бяха включени в тях.
От тази година всички средства за здравеопазване ще идват единствено от касата. От тях трябва да се формира и заплатата на всички работещи там. Според министъра на здравеопазването Р. Гайдарски през тази година парите за здравето на хората ще бъдат с 200 милиона повече от миналогодишните или общо 1 990 млн. Освен това те са погасили и 80 милиона от общо 200-та млн. задължения на болниците.
Увеличени са и клиничните пътеки, които през тази година са 299, а средната им цена е 540 лева срещу 430 лева през миналата година.
Проблемът на много здравни заведения според министъра бил, че те най-напред си изплащали високи заплати, а след това се разплащали с доставчици и кредитори. „Ако те работят в частни заведения, така ли ще правят?“ – попита той и заключи: „В целия свят се плаща за труд, а ние плащаме на глава.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2006 03:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама