Градушката се оказа по-силна от ракетите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 8, 2020 10:00

Градушката се оказа  по-силна от ракетите

Акценти

  • Регионален вестник, # 22/906 година XVII, 5 - 11 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Обилна градушка удари насаждения на хиляди декари край река Марица. Големина ѝ бе от грахово зърно до голям орех. Валя в неделя, в късния следобед, и първо засегна посевите до разклона за село Поляново. От там посоката на валежа бе към Харманли. Обхващаше земите от местността Бюкя до центъра на града, а по коритото на река Харманлийска се запъти към Българин. Това село и землището му също бяха засегнати наполовина.
Площта, поразена от ледените късове, е повече от 10 000 декара, но на различните места пораженията са различни.
Иванка Ненчева от ЗКПУ „Харманли – изток“ сподели, че има засегнат неин слънчоглед в местността Бюкя, но смята, че растението ще го превъзмогне. „Листата са сериозно пострадали, но върховете им са здрави. При нас градушката бе ситна“, сподели тя.
Не такова е положението при друг земеделски производител – Росен Русев. В земите, които обработва, има засегнати по-сериозно около 2 000 декара, от тях 1 000 дка с ечемик, 500 със слънчоглед, 100 със зеленчуци и 100 лозе. Някои от тях са безвъзвратно загубени за тазгодишната реколта.
При друг по-голям производител – Динко Христов от с. Българин, има засегнати слънчогледови насаждания, лозя, пшеница. И тук пораженията са различни, но при всички положения ще трябва да се третират с различни препарати, което ще оскъпи продукцията, която освен това се очаква да бъде по-малка.
В понеделник стопаните цял ден обикаляха площите и регистрираха пораженията. Очукани са листата на слънчогледа, на лозята, засегнати са и чепките. При ечемика и пшеницата има оронени и съборени на земята класове.
Освен големите производители са засегнати и парцели на по-малки.
Повечето насажденията нямат застраховки и стопаните ще трябва да сами да поемат загубите.
В село Българин градушката бе примесена с пороен дъжд, който наводни някои улици. За един час тук измериха над 50 литра дъжд на квадратен метър.

След като от Центъра за противоградна система в Хасково са засекли градоносния облак, са наредили от трите площадки край селата Българин, Овчарово и Доситеево да се изстрелят ракети. Те обаче не са могли да разсеят облака и той изсипа ледения си товар върху посевите.

Хронология на градушките
през последните години

2017 г. – 13 май – валя град, който унищожи близо 80% от засегнатите насаждения около селата Свирково, Преславец, Поляново, Българин, Коларово, Рогозиново, Доситеево, Георги Добрево, Момково и Свиленград.
Ударени са лозя, овощни градини, оранжерии, млади насаждения от зеленчуци, тютюн и картофи.
От ледените късове в Свиленград имаше счупени стъкла на автомобили.
2018 г. – 4 юли – силна градушка и обилен дъжд, изкоренени дървета в землищата на селата южно от Харманли. Засегнати бяха посеви от тютюн, слънчоглед, картофи, памук, някои от които са сринати до земята.
2018 г. – 6 юли – градушка с големината на зърната колкото яйце засегна 4 000 декара лозя на ЗКПУ „Коларово“, ЗКП „Трети април“, и „Терра Тангра“. На места са обрулени 100% вече оформени гроздове.
Всички са в землището на селата Рогозиново, Доситеево и Коларово.
2019 г. – не бяха регистрирани сериозни щети от градушка в региона.

От 2019 година заработи противоградната защита

През 2019-та заработи противоградната защита в региона. Изградиха се над 25 площадки и са пpeдocтaвeни нa Изпълнитeлнaтa aгeнция по борба с градушките (ИАБГ) за 10 години.
През летния сезон стрелците там дават 24-часови дежурства.
В общината Харманли има площадка в м. Герена, в землището на с. Овчарово, в м. Сянкова воденица, край с. Браница, в м. Губана, край с. Славяново, в Долната ува, край с. Българин, в широколистна гора край с. Иваново, в Домуз гьол край с. Черна могила, в Ампухова кория край с. Изворово, в гора край с. Бисер, в Мерата до с. Доситеево.
Край Свиленград е в мecтнocттa Myмнeвo, а до ceлo Лeвĸa – на Xacaн бaиp.
Такива площадки има в землищата на Любимец и с. Лозен.
В Димитровград местата за изстрелване на градобитните ракети са край селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле. В Симеоновградска община са край Троян, Дряново и общинския център.
В Стамболово има една площадка.
В община Хасково те са позиционирани в Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.

Ракетата съдържа сребърен йодид, който се освобождава при сблъсъка с облаците. Сребърният йодид е със структура много близка до тази на леда и има ледообразуващи свойства. Така с обработката на облака се цели да не се допусне формирането на едри градови зърна. Изкуствено се увеличава многократно броят на ледените кристалчета в облака, които привличат преохладената вода и тя се разпръсква на по-голям обем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 8, 2020 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама