Готвят закриване на малки съдилища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2020 07:30

Готвят закриване на малки съдилища

Акценти

  • Районните прокуратури в някои градове вече преминаха към окръжните
  • Регионален вестник, # 28/912 година XVII, 17 - 23 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

След като районите прокуратури в малките градове бяха закрити поради ниска натовареност, предстои такава промяна и при съдилищата. Това предвижда проектът на Висшия съдебен съвет (ВСС), под наименованието „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“.
В него се предвиждат три варианта за оптимизация.
Модел 1 – трансформиране на даден районен съд с установена ниска натовареност и липса на кадрова обезпеченост в териториално отделение към друг районен съд.
Модел 2 – обединяване на две или повече районни съдилища в рамките на даден окръжен район.
Ефектът от тях ще е затваряне на малките съдилища, а магистратите ще бъдат пренасочени към окрупнените съдилища.
При третия модел ще се прилага комплексен подход, при който се осигурява възможност за мобилност на магистрати и съдебните служители в районните съдилища в рамките на даден окръжен  регион на база на определени стандарти за численост.
Застрашените районни съдилища в нашия регион са в Тополовград, Ивайловград, Раднево и Гълъбово. В последния град той беше открит през 2007 година, а сега се предлага да се обедини с този в Раднево.
Най-разтревожени от тази реформа са в Тополовград. Там на извънредна сесия на 15 юли местните съветници гласуваха декларация в подкрепа на районния си съд. „Ние, представителите на гражданите и общината, изразяваме недоволство и тревога от предложените в доклад „Предложение за оптиматизация на съдилищата“ – Модел 1 и Модел 2. Считаме, че закриването на Районен съд – Тополовград би довело до липса на достъп до правораздаването в района и нарушаване на гражданските и човешките права на населението, гарантирани от Конституцията“, се казва в нея.
Същия ден имаше обществено обсъждане, на което присъстваха представители на съда, прокуратурата, ДЛС, Банка ДСК, полиция. Всички те ще изработят свои становища, които ще бъдат изпратени в Бургаския апелативен район, където на 20-и ще се проведе обсъждане.
За тополовградския съд има три варианта. При първия и втория е предвидено съдът да премине към Елхово или Ямбол и сградата да остане празна.
При третия се предвижда съдии от Тополовград да отиват да помагат на колегите си в тези градове.
От Ивайловград все още няма обществена реакция за предстоящите промени, а в Гълъбово и Раднево съдиите са против това да се прехвърлят към Стара Загора.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2020 07:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама