Гласуването започна малко сънливо

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2019 10:03

Гласуването започна малко сънливо

Акценти

  • Предварителни резултати от гласуването ще бъдат ясни най-рано след 21:00 часа.

Свързани публикации

Гласуването на Местни избори – 2019 започна тази сутрин в 7:00 часа.  Заради смяна на лятночасовото време към 8:00 часа в секционните избирателни комисии имаше само по няколко гласували. Час след това избирателността се увеличи, но хората все още изчакват времето да се затопли и да отидат до урните да дадат гласа си за предпочитания политик.

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят. Бюлетината е действителна само ако на нея са поставени два печата от избирателната комисия.

Какви са правилата?

Вотът няма да бъде зачетен, ако на хартията е изписано нещо или ако е надраскана.

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, ако не идете до урните.

През 2016 година по настояване тогавашния „Патриотичен фронт“, в Изборния кодекс беше записано, че гласуването на избори е задължително, въпреки че според Конституцията то е право, а не задължение. Бяха предвидени и санкции – ако човек не гласува без уважителни причини в два поредни избора от един и същи вид, името му се заличава от списъците за следващите избори. Още в началото на следващата година обаче Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкциите. Така гласуването остана само формално задължително.

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини – може да не се гласува за кмет, но да се за общински съветници или обратното.

За да стане това, избирателят трябва да уведоми представителя на избирателната комисия каква бюлетина иска да получи и каква не иска. След като пусне своята бюлетина в урната, той ще бъде записан като гласувал само в списъка за дадения вит вот, който е упражнил.

Най-отдолу в бюлетините за кметове на община, на кметство, на район и за общински съветници има и опция „Не подкрепям никого“. Тези гласове са действителни и се отчитат към избирателната активност, но не участват в определянето на прага за влизане в общински съвет.

На тези местни избори в листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Така например третият в листата за общински съветници ще е с номер 103, а 23-тия – с 123.

Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. Затова ако избирателят е решил да гласува и преференциално за определен общински съветник, трябва предварително да види под кой номер е кандидатът. Пред избирателната секция ще има списъци с имената и номерата на кандидатите.

Доскоро и партиите, и преференциите бяха номерирани от 1 нататък. Това водеше до т.нар. феномен „15/15“ – когато избиратели погрешно гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината.

Не се разрешава носенето на мобилен телефон в стаичката, но това условие няма как да се спазва, защото членовете на комисията нямат право да карат насила избирателят да го остави, нито пък имат право да го обискират.

При местни избори няма секции извън страната.

Избирателите могат да гласуват по настоящ или постоянен адрес само за кмет и общински съветник в съответното населено място в България. Ако обаче регистрацията на даден избирател е направена преди по-малко от 6 месеца преди вота.

Не се допуска гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт. Ако личната ви карта е с изтекъл срок, повредена, изгубена, унищожена или открадната, трябва да представите пред членовете на секционната комисия оригинално удостоверение за издаване на лични документи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2019 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама