Гърция затвори границата си за българи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2020 14:57

Гърция затвори  границата си за българи

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/913 година XVII, 24 - 30 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Гърците затвориха границите си с България. От полунощ на 22 юли гръцките гранични власти вече не пропускат в двете посоки пътуващи през „Капитан Петко Войвода“ – „Орменион“ и на ГКПП „Ивайловград“. Спряно е прeминаването и през пункта „Илинден“ – „Ексохи“.
Пътуващите не се пропускат, независимо от тяхното гражданство. Забраната е за всички превозни средство, включително и товарни автомобили. Тя ще важи до 3 август.
До 4 август се разрешава влизането на граждани в Гърция само по съществени причини (служебни, здравни, семейни) единствено през Кулата и Маказа. Пътуванията се доказват с необходимите документи.
Туристи ще могат да влизат в Гърция единствено през Кулата с отрицателен PCR тест от последните 72 часа. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.
Изключение ще има само в следните случаи:
– гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция;
– преминаването на товарни камиони за превоз на стоки;
– влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи.
Влизането и излизането от Гърция по отношение на посочените случаи се разрешава единствено през следните ГКПП: Какавя, Кристалопиги, Евзони, Промахон, Нимфеа и Кипи. Влезлите в Гърция и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново на територията на Гърция до изтичане на срока на забраната.
Решението на гръцкото правителство, с което се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, е с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Забраната се отразява най-зле за сезонните работници, които си вадят прехраната в Гърция. Всеки ден стотици българи с леки коли пътуваха до южната ни съседка, за да извършват селскостопанска работа.
През летния сезон хиляди българи предпочитаха да отидат на плаж на Бяло море, но това също няма да може да се осъществи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2020 14:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама