Футболисти, играли със Стоичков излязоха на стадиона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 24, 2016 06:56

Футболисти, играли със  Стоичков излязоха на стадиона

Близо 100 деятели на спорта се събраха да отбележат 95 години от основаването на футболния клуб в Харманли. За честването в събота, 10 декември бе дошла и Пенка Стоичкова, майката на най-известният български футболист Христо Стоичков, играл тук. Тя се срещна със спортистите, които са ритали топка със сина й в Харманли през 1982 година.
През деня на стадиона се състоя приятелска среща между ветерани на „Хеброс“ и сегашния отбор. Завърши при равен резултат 2:2.
Вечерта бивши и настоящи футболисти събраха на друга приятелска среща, в снек бара. Тук един от най-старите деятели, д-р Хари Папазян разказа историята на футболното движение в Харманли. Спомена много имена, които допринесли за футбола не само на местен терен, но и на републиканска и световната сцена.
Секретарят на общината Цонка Малева прочете поздравление от името на кмета Мария Киркова подари на клуба икона.
Всички с едноминутно мълчание отдадоха почит към колегите си, които вече не са между тях и на загиналите от село Хитрино.
Главният организатор на събитието бе Донко Трендафилов, който успя да събере футболисти от четири поколения.

ФК “Хеброс” се гордее с близо 100-годишна история

В 1919 година в Харманли са били основани два махленски отбора. Единият е „Сокол“, на 6-ти коненен полк, а другият – „Олу дере“. Първият бил от военни, а вторият – от колежани, които са учили в Западна Европа. Игрището е било в двора на поделението.
Двата махленски отбора се обединяват през 1921 година и създават футболно дружество „Урли“. По време но войната с турците, войници от този полк били победители в битка на гара Урли, затова така кръщават клуба.
В него през годините са играли много известни футболисти като Георги Петров – Кьондера, Гогич, които са стигали до националните отбори на България.
Дълги години това е бил силен отбор и е достига до купата на България. Играл е срещу „Левски“ – София.
През 1944 година клубът се преименува в „Работник“. Предприятията в града имали свои отбори „Динамо“, „Септември“, ДНА, „Червено знаме“, юношите на които са достигат до 4 място на републиканско.
Детския отбор на Харманли с треньор Продан Григоров достигна до 2 място на финал с Кричим.
„Червено знаме“ през 1983 година играе в „Б“ група, което е най-големият успех на Харманли.
По късно този отбор се преименува на „Левски“, а след това „Хеброс“.
От местния отбор излезнали силни футболисти, като Добчев, който отиде да играе в „Дунав“ – Русе, а след това и в националния отбор.
През 1971 година всички футболисти, които са играли в „Урли“ идват на честването по случай 50 години от основаването на тима. Гост е целият отбор на ЦСКА, заедно с генерал Стоев и Димитър Пенев, треньор на отбора. В него по това време играе Димитър Марашлиев.
Общо 6 души от Харманли са се състезавали в отбора на ЦСКА. Никола Велков, който игра и в „Етър“, Велико Търново, Димитър Димитров, от „Берое“, Стара Загора, Димитър Марашлиев, Христо Стоичков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 24, 2016 06:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама