Фалшиво ли е златното съкровище от Симеоновград?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2018 08:35

Фалшиво ли е златното  съкровище от Симеоновград?

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #40/120, 19 - 25 октомври

„Златните предмети са имитации, които аз съм измислил. Венецът е тракийски, а гривните и торквата – персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина“. Това каза задържаният симеоновградчанин Петър Влаев Божков, по време на заседание в Специализирания съд за определяне на мярката му неотклонение, информира БТА
Той и други шестима бяха задържани след акция на ГДБОП в понеделник, 8 октомври, в Симеоновград, когато се опитали да продадат 400 грама златен венец от античността. С него е имало и други предмети, някои от които истински, които накланят везните към посока автентичност на артефактите.
На 10 октомври министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че иманяри са се опитали да откраднат златно съкровище на няколко хиляди години. Посочи, че заедно с тях е задържан и служител на ДАНС – Недко Добчев. Останалите трима са Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов.
На брифинг беше посочено, че по предварителна оценка златните предмети са от IV век пр. Хр. Според официалната информация само един от златните предмети е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро. За тях той е истински.

Пред бТВ Тодор Чобанов, експерт по антична история, обясни, че за да се докаже дали едно съкровище е автентично са необходими месеци лабораторни изследвания. Прави се и химичен анализ дали съставът съответства на материалите от съответната епоха, гледа се стилът и начинът на изработка.
Самите предмети от цялото съкровище са с такова качество, което показва, че са дело на много добър бижутер. То, според специалисти, е изключително, спазена е визията и стилът на епохата и начин на изработка.
Пред съда Петър Божков разказа, че при полицейската акция в дома му разследващите дори са намерили и прибрали калъпа, с който е произвел венеца. Другият задържан, Андинов, също каза, че предметите са имитация
„Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на златните предмети“, каза зам.-директорът на Националният археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов. „Става въпрос за втората половина на IV век пр. н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 изцяло запазени венци от този период. Другите предмети също са интересни “, обясни той.

От няколко дни полицаи разравят двора на къщата на Влаев на пресечката на улиците „Иван Арнаудов“ и „Христо Ботев“.
Адвокатът на служителя на ДАНС – Илиян Василев, намекна пред журналистите , че откритото съкровище е фалшификат. „Отворете си Гугъл и вижте коя година когато е открит кадмият!“
Наличието на този метал, открит от 1817 година, показва, че златните предмети не са от античността и това ще се установи при химически анализ. Според специалисти предметите имали и галванично позлатяване, непознато в античността.
Фалшификаторите винаги си оставят вратички в изработката на фалшификата, за да не бъдат обвинени в изработката на точно копие, което е преследвано от закона. Ако в случая има престъпление, то е измама с цел въвеждане в заблуда трето лице с цел лично облагодетелстване. Ако е вярно, че ГДБОП е предотвратил продажбата, то измамата не се състояла.
Случаят за пред медиите е един, а в съдебна зала друг.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2018 08:35
Напиши коментар

2 Коментара

  1. ПАЖЕЛ декември 12, 19:18

    И на мен ми взеха репликите и много се радваха простите полицаи но нали е облекън във власт и дерибействаше в домама ми и се гавриха с мен и сега сме на ниво връщане на вещите ужким забранени ПЕДЕРАСИ ОБЛЕКАНИ ВЪВ ВЛАСТ.

    Отговори на този коментар
  2. Димитър октомври 22, 09:22

    Естествено че е имитация това си е хоби никъде в закона не пише че неможе да притежаваш реплика дубликат

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама