Фалшиво ли е златното съкровище от Симеоновград?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2018 08:35

Фалшиво ли е златното съкровище от Симеоновград?

„Златните предмети са имитации, които аз съм измислил. Венецът е тракийски, а гривните и торквата – персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина“. Това каза задържаният симеоновградчанин Петър Влаев Божков, по време на заседание в Специализирания съд за определяне на мярката му неотклонение, информира БТА
Той и други шестима бяха задържани след акция на ГДБОП в понеделник, 8 октомври, в Симеоновград, когато се опитали да продадат 400 грама златен венец от античността. С него е имало и други предмети, някои от които истински, които накланят везните към посока автентичност на артефактите.
На 10 октомври министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че иманяри са се опитали да откраднат златно съкровище на няколко хиляди години. Посочи, че заедно с тях е задържан и служител на ДАНС – Недко Добчев. Останалите трима са Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов.
На брифинг беше посочено, че по предварителна оценка златните предмети са от IV век пр. Хр. Според официалната информация само един от златните предмети е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро. За тях той е истински.

Пред бТВ Тодор Чобанов, експерт по антична история, обясни, че за да се докаже дали едно съкровище е автентично са необходими месеци лабораторни изследвания. Прави се и химичен анализ дали съставът съответства на материалите от съответната епоха, гледа се стилът и начинът на изработка.
Самите предмети от цялото съкровище са с такова качество, което показва, че са дело на много добър бижутер. То, според специалисти, е изключително, спазена е визията и стилът на епохата и начин на изработка.
Пред съда Петър Божков разказа, че при полицейската акция в дома му разследващите дори са намерили и прибрали калъпа, с който е произвел венеца. Другият задържан, Андинов, също каза, че предметите са имитация
„Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на златните предмети“, каза зам.-директорът на Националният археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов. „Става въпрос за втората половина на IV век пр. н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 изцяло запазени венци от този период. Другите предмети също са интересни “, обясни той.

От няколко дни полицаи разравят двора на къщата на Влаев на пресечката на улиците „Иван Арнаудов“ и „Христо Ботев“.
Адвокатът на служителя на ДАНС – Илиян Василев, намекна пред журналистите , че откритото съкровище е фалшификат. „Отворете си Гугъл и вижте коя година когато е открит кадмият!“
Наличието на този метал, открит от 1817 година, показва, че златните предмети не са от античността и това ще се установи при химически анализ. Според специалисти предметите имали и галванично позлатяване, непознато в античността.
Фалшификаторите винаги си оставят вратички в изработката на фалшификата, за да не бъдат обвинени в изработката на точно копие, което е преследвано от закона. Ако в случая има престъпление, то е измама с цел въвеждане в заблуда трето лице с цел лично облагодетелстване. Ако е вярно, че ГДБОП е предотвратил продажбата, то измамата не се състояла.
Случаят за пред медиите е един, а в съдебна зала друг.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2018 08:35
Напиши коментар

2 коментара

 1. ПАЖЕЛ декември 12, 19:18

  И на мен ми взеха репликите и много се радваха простите полицаи но нали е облекън във власт и дерибействаше в домама ми и се гавриха с мен и сега сме на ниво връщане на вещите ужким забранени ПЕДЕРАСИ ОБЛЕКАНИ ВЪВ ВЛАСТ.

  Отговори на този коментар
 2. Димитър октомври 22, 09:22

  Естествено че е имитация това си е хоби никъде в закона не пише че неможе да притежаваш реплика дубликат

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.