Фалшиви стоки за € 740 млн. са задържани от митниците на ЕС през 2018 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2019 06:32

Фалшиви стоки за € 740 млн. са задържани от митниците на ЕС през 2018 г.

Фалшиви стоки за ца 740 милиона евро са задържани през 2018 година на митнницита на държавите в ЕС. От пресцентъра на ЕК съобщават, че това са почти 27 милиона артикула, които са нарушили права върху интелектуална собственост, според нови данни в доклад на Европейската комисия.

Броят на задържаните пратки за внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. поради множеството малки куриерски и пощенски колети.

Броят на задържаните пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., макар общият брой на задържаните артикули да е намалял в сравнение с предишни години.

Първи по брой задържани артикули са цигарите, които възлизат на 15 % от общото количество задържани артикули.

След тях се нареждат играчките (14 %), опаковъчните материали (9 %), етикетите и стикерите (9 %), както и облеклото (8 %).

Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай.

Продуктите за ежедневно лично ползване в дома, като продуктите за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37 % от общия брой задържани артикули.

Китай продължава да бъде източник номер едно на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, а от Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки.

Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика.

Държавата, основен източник на компютърно оборудване, е Индия, на цигари – Камбоджа, а на опаковъчни материали – Босна и Херцеговина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2019 06:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.