Фалшиви стоки за € 740 млн. са задържани от митниците на ЕС през 2018 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2019 06:32

Фалшиви стоки за € 740 млн. са задържани от митниците на ЕС през 2018 г.

Фалшиви стоки за ца 740 милиона евро са задържани през 2018 година на митнницита на държавите в ЕС. От пресцентъра на ЕК съобщават, че това са почти 27 милиона артикула, които са нарушили права върху интелектуална собственост, според нови данни в доклад на Европейската комисия.

Броят на задържаните пратки за внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. поради множеството малки куриерски и пощенски колети.

Броят на задържаните пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., макар общият брой на задържаните артикули да е намалял в сравнение с предишни години.

Първи по брой задържани артикули са цигарите, които възлизат на 15 % от общото количество задържани артикули.

След тях се нареждат играчките (14 %), опаковъчните материали (9 %), етикетите и стикерите (9 %), както и облеклото (8 %).

Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай.

Продуктите за ежедневно лично ползване в дома, като продуктите за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37 % от общия брой задържани артикули.

Китай продължава да бъде източник номер едно на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, а от Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки.

Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика.

Държавата, основен източник на компютърно оборудване, е Индия, на цигари – Камбоджа, а на опаковъчни материали – Босна и Херцеговина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2019 06:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама