Европа вече ще пази границата ни с Турция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2016 14:20

Европа  вече ще пази границата ни с Турция

От днес южната граница на ЕС вече се охранява от Гранична и брегова охрана (ЕГБО).

В присъствието на премиер, еврокомисар, депутати и министри бе даден старт на новата агенция, която ще замени досегашната Фронтекс.

Служители от Румъния, Германия, Полша с много техника вече ще патрулират по зелената граница с наши граничари. На официалната церемония присъстваха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на „Фронтекс” Фабрис Леджери, членове на българското правителство и министри на вътрешните работи на държави-членки, представители на Европейския парламент и на Народното събрание, официални лица от Турция.

Премиерът съобщи, че вчера от ЕС са превели 180 милиона лева, които са необходими. На въпрос на германски журналист дали Европа няма да се превърне в крепост той отговори, че нейните граници са като разграден двор и този проблем трябва да се реши час по-скоро.

Освен охраната на зелените граници ЕС води и преговори с много страни за връщане на емигранти в родината им, а с Афганистан вече е подписано.

Премиерът благодари на българските евродепутати за работата им в ЕП и с институциите, за да може да се случи общата европейска гранична охрана.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос подчерта, че министър-председателят на България е сред основните вносители и застъпници за създаването на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че факта, че агенцията стартира работа именно в България, е израз на признание за ангажираността и проявената отговорност на българската държава за опазване на външните граници на ЕС.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2016 14:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама