Ентусиасти ремонтираха детско отделение с доброволен труд и дарения

От ноември 7, 2019 07:00

Ентусиасти ремонтираха детско  отделение с доброволен труд и дарения

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #40/169, 1-7 ноември 2019 г.

Свързани публикации

„Чудесата се случват! Да продължим!“, е призивът на 40 доброволци и 150 дарители. Те с общи усилия само за две седмици направиха ремонт на нефрологично отделение към Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София. Това заведение е единствено в страната и в него се лекуват деца от цяла България.

В основата на тази благородна инициатива е Кремена Кунева

– родена и живяла в Харманли до завършването на средното си образование. От около 15 години живее в София. Неотдавна й се наложило да отиде с дъщеря си за изследвания в Нефрологията. Останала силно впечатлена от поразяващата мизерия на отделението, ярко контрастираща с високия професионализъм, човечност на персонала и желанието им да помогнат на страдащите деца и техните родители. А там, по нейните думи, има болни деца от цялата страна, които прекарват по-голямата част от живота си.
Излизайки от болницата, силно потресена, Кремена пусна пост във фейсбук с молба към приятелите и познатите да помогнат за подобряване на условията, при които се лекуват децата, а също така и на медиците, които въпреки лошите условия на работа продължават да проявяват своята отдаденост на професията си.

На призива й откликнаха много хора

– не само нейните познати, сред които и много харманлийци, но и много непознати. Съставят план за действие, създават онлайн дарителска платформа, свързват се с фирми. Така за кратко време събраха достатъчно финансови средства, за да започнат ремонта /пари пристигат дори от Австралия, Америка, Англия и др. страни/, получават много материални дарения за отделението, голяма част фирмите изразяват желание безвъзмездно да извършат необходимите ремонтни дейности.
Така например обновяването на цялата ел. инсталация е извършено безплатно, сменено е осветлението. Подменени са с нови щорите, нощните шкафчета, матраците за детските легла, бебешките креватчета, както и всички завивки.
От Франция като дарение пристигна боя за освежаване на отделението. Дърводелци изработиха красиви библиотечни шкафове, пълни с дарени детски книжки. Закупени са детски маси и столчета, а навсякъде има много играчки и забавни игри за децата.
Доброволците не само боядисват стаите и коридорите в приятни весели и топли цветове, но и саморъчно рисуват стените с мотиви от известни детски приказки и филми.

За две седмици ентусиастите успяха да завършат ремонта,

като даряват време, труд и средства, за да сътворят „една малка приказка“, в която да се лекуват болните деца и медицинските специалисти да работят в условията, които заслужават.
Сега организаторите са насочили усилията си към подобряване на условията в други болници. И ако те дадоха гласност на инициативата си, то е защото вярват, че доброто е заразно и искат и други да ги последват.

„Бях убедена, че ще успеем. Най-важното, което искам, е това да
продължи

и да не остава само в това отделение. Искам да е ясно на всички, че нещата могат да се случват. Да, трудно е, но всичко зависи от нас”, завършва Кремена Кунева – организатор на кампанията в помощ на нефрологичното отделение.

Българската педиатрична асоциация номинира Кремена Кунева за „Личност на годината“  в категория „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“.

От ноември 7, 2019 07:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама