Ентусиасти ремонтираха детско отделение с доброволен труд и дарения

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова ноември 7, 2019 07:00

Ентусиасти ремонтираха детско  отделение с доброволен труд и дарения

„Чудесата се случват! Да продължим!“, е призивът на 40 доброволци и 150 дарители. Те с общи усилия само за две седмици направиха ремонт на нефрологично отделение към Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София. Това заведение е единствено в страната и в него се лекуват деца от цяла България.

В основата на тази благородна инициатива е Кремена Кунева

– родена и живяла в Харманли до завършването на средното си образование. От около 15 години живее в София. Неотдавна й се наложило да отиде с дъщеря си за изследвания в Нефрологията. Останала силно впечатлена от поразяващата мизерия на отделението, ярко контрастираща с високия професионализъм, човечност на персонала и желанието им да помогнат на страдащите деца и техните родители. А там, по нейните думи, има болни деца от цялата страна, които прекарват по-голямата част от живота си.
Излизайки от болницата, силно потресена, Кремена пусна пост във фейсбук с молба към приятелите и познатите да помогнат за подобряване на условията, при които се лекуват децата, а също така и на медиците, които въпреки лошите условия на работа продължават да проявяват своята отдаденост на професията си.

На призива й откликнаха много хора

– не само нейните познати, сред които и много харманлийци, но и много непознати. Съставят план за действие, създават онлайн дарителска платформа, свързват се с фирми. Така за кратко време събраха достатъчно финансови средства, за да започнат ремонта /пари пристигат дори от Австралия, Америка, Англия и др. страни/, получават много материални дарения за отделението, голяма част фирмите изразяват желание безвъзмездно да извършат необходимите ремонтни дейности.
Така например обновяването на цялата ел. инсталация е извършено безплатно, сменено е осветлението. Подменени са с нови щорите, нощните шкафчета, матраците за детските легла, бебешките креватчета, както и всички завивки.
От Франция като дарение пристигна боя за освежаване на отделението. Дърводелци изработиха красиви библиотечни шкафове, пълни с дарени детски книжки. Закупени са детски маси и столчета, а навсякъде има много играчки и забавни игри за децата.
Доброволците не само боядисват стаите и коридорите в приятни весели и топли цветове, но и саморъчно рисуват стените с мотиви от известни детски приказки и филми.

За две седмици ентусиастите успяха да завършат ремонта,

като даряват време, труд и средства, за да сътворят „една малка приказка“, в която да се лекуват болните деца и медицинските специалисти да работят в условията, които заслужават.
Сега организаторите са насочили усилията си към подобряване на условията в други болници. И ако те дадоха гласност на инициативата си, то е защото вярват, че доброто е заразно и искат и други да ги последват.

„Бях убедена, че ще успеем. Най-важното, което искам, е това да
продължи

и да не остава само в това отделение. Искам да е ясно на всички, че нещата могат да се случват. Да, трудно е, но всичко зависи от нас”, завършва Кремена Кунева – организатор на кампанията в помощ на нефрологичното отделение.

Българската педиатрична асоциация номинира Кремена Кунева за „Личност на годината“  в категория „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“.

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова ноември 7, 2019 07:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.