Дядо Коледа провокира с въпроси очакващите го в Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 15, 2018 08:50

Дядо Коледа провокира с въпроси очакващите го в Свиленград

Светлините на коледната елха в Свиленград бяха запалени с празнични фойерверки. Това стана в петък, 7 декември. Преди това, от 16:00 часа, за децата там се игра спектакълът „Веселата Коледа на една сърдита леличка”. Присъстващите се забавляваха с въпроси на Дядо Коледа, а най-активните получиха лакомства.
През месец декември има куп празненства в Граничния град.
Традиционният Коледен базар започна на 8 декември, събота. Откриването му бе от 11:00 часа с концерт на народните певци Йорданка Вълчанова, Райко Севов и изпълненията на представителен танцов ансамбъл „Хасково“.
Коледен концерт на деца от детските градини огласи базара на 11 декември, вторник. Тогава бяха наградени й участниците в конкурса за детска рисунка и коледна украса „Вълшебна Коледа”. Най-добрата ще бъде отпечатана като коледна картичка на община Свиленград.
На 13 и 14 декември, четвъртък и петък, Историческият музей отваря врати за “Коледна работилница”. В нея ученици от 5 и 6 клас ще научат как се правят коледни украси и играчки за елха от естествени материали като слама, клонки, кори на плодове и други.
Какви са и каква е символиката на ястията за коледния пост и празничната трапеза на Рождество ще бъде тема на срещата с ученици в музея на 18 декември във вторник.
Творците на Свиленград ще открият годишната си изложба на 15 декември, събота, в Арт галерията. Там 13 художници и дърворезбари ще представят „Човърканица land”. Ще бъдат изложени за продажба творби на изящните и приложни изкуства, които могат да станат оригинален коледен подарък.
Тази година благотворителната кауза на Еко Коледа в село Мезек е за набиране на средства за спортни уреди и беседка, съобщават от Общината. На 15 декември, събота, в центъра на селото кулинарна изложба и базар ще предлагат домашно приготвени местни традиционни ястия и деликатеси, придружени с народна музика и мезешко вино.
В читалище „Просвета – 1870” светлите празници ще бъдат отбелязани с много концерти. Първият е фолклорен концерт на 17 декември, понеделник, от 18:00 часа. Коледа с „Приятели” е наречена изявата на известната свиленградска вокална група на 19 декември от 18:00 часа, а на 21 декември от 18:00 часа е коледният концерт „Зимна приказка” на Хорова школа „Свиленград”.
Празникът на младото вино, организиран от Ротари клуб, е на 22 декември от 11:00 часа. На него ще бъдат отличени най-хубавите домашни бели и червени вина, местна реколта 2018 година.
Винарската надпревара ще се състои и на Коледния базар.

снимка: Хуманитани дейности, Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 15, 2018 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама