Дом за стари хора откриха министър Масларова и кметът Лисков

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 17, 2007 02:12

Дом за стари хора откриха министър Масларова и кметът Лисков

Акценти

  • Интернет издание бр. 27 (230), година V, 13-19 юли 2007 г.

Георги Николов

„Радвам се, че откакто съм министър, в страната са открити 200 социални заведения. Сега откриваме Дома за стари хора в Харманли, за чието изграждане общината е положила много грижи. Това е пример как трябва да се отнасяме към хората от третата възраст,“ каза в словото си при откриването на дома за стари хора в понеделник министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Преди нея за осъществяването на социалното начинание говори кметът Михаил Лисков. Създаването на дома за стари хора бе не просто решаването на социален проблем, защото ние гледаме на хората, които домът ще обслужва, като на наши майки и бащи. В този смисъл неговото изграждане бе за нас и школа по човеколюбие. Надявам се това да е ръководното начало и в управлението и функционирането на дома занапред, каза още градоначалникът. В този дух бе и словото на архиерейския наместник на Харманли отец Атанасий Странски, след като той и свещениците Живко Петров и Георги Георгиев отслужиха водосвет на дома. Развълнуван съм, защото днес пред мен се извърши истинско чудо, изпълнихме божията заповед да почитаме майките и бащите си, изрече негово високо благоговейнство отец Странски.

След неговите думи градоначалникът Лисков и министър Масларова прерязоха лентата на новата социална придобивка за града. После присъстващи и гости разгледаха дома, който се помещава в една от сградите на бившата пневмофтизиатрична болница, известна като Костовата болница. За ремонта на триетажната постройка общината отпусна 300 хил. лв. бюджетни средства. С други, близо 26 хил. лв., тя бе модерно обзаведена. Повечето от тези средства бяха набрани от спонсори от града. Много от тях бяха на откриването, както и на коктейла, даден в залата на третия етаж. Долу пред входа пък със свои кулинарни специалитети Масларова и придружаващите я лица почерпиха жени от пенсионерските клубове в града.

Сега домът разполага със стаи с по две легла, в които има и телевизор. Столова и кът за отдих допълват приятната атмосфера. В момента в дома са настанени 12 души между 70 и 80 годишна възраст от Харманли и цялата страна.

Ето и мненията на някои от тях за социалното заведение, което вече от няколко месеца е техен дом.

„Много съм доволна от условията тук. Хранят ни, осигуряват ни всички удобства“, казва 74 годишната Невена Кенарова. Тя е от Харманли и е настанена в дома като вдовица и самотна жена на преклонна възраст.

„Дойдох тук с очаквания за по-добро“, това пък са думи на 81-годишния бай Георги Атанасов от Любимец. Той е един от първите настанени в харманлийския дом за стари хора, идващ в него от дома в местността „Кенана“, край Хасково. Оттам идва и по-младият Васил Делчев, който е на 68 години и е родом от село Бориславци. Той също смята, че в дома в Харманли ще се чувства по-добре.

Интересна е съдбата на 80-годишната Гела Желязкова, съдба, довела я тук чак от София. Госпожа Желязкова е харманлийка, напуснала града още през 1947 г. Работила е в столицата като администратор в „Дианабад“. Дъщеря й и внуците й са в чужбина и тя е предпочела да се завърне в родния си град. Настанена е в дома от 15 дни и казва, че в София би трябвало да чака за настаняване в такова социално заведение най-малко 3 години. А тук освен на чудесните условия и на вниманието от страна на персонала, тя се радва и на вниманието на много от своите харманлийски племенници, които вече са я посетили в дома.

Още 28 души с подобни съдби може да поеме дома за стари хора в Харманли. Той разполага с условия, при които те наистина ще се чувстват като у дома си, а не като клиенти на социално заведение, смята и неговият управител Нацка Козарева. 

 

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 17, 2007 02:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама