Симеоновградчани ще искат 2 млн. обезщетение за некачествена питейна вода

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2014 14:08

Симеоновградчани ще искат 2 млн. обезщетение за некачествена питейна вода

Акценти

  • Стефан Креонов, съобщи своето изчисление, че ако средно абонатите в града са 2000, при средна сметка 20 лева на месец, са надплатили около 2,016 милиона лева за целия период.

Свързани публикации

Симеоновградчани ще искат от държавата да им изплати финансови обезщетения за щети, нанесени вследствие неправомерни вземания за доставката на некачествената питейна вода. Това стана ясно днес от общоградско събрание. На него присъстваха над 100 абонати на ВиК, които подписаха декларация, която ще изпратят до ДКВЕР, МРРБ и правителството. Според тях, за периода от 27 април 2007 година досега в чешмите им е течала вода, която няма данни за питейна, а са я плащали по 2.50. за кубик.

Един от присъстващите – Стефан Креонов, съобщи своето изчисление, че ако средно абонатите в града са 2000, при средна сметка 20 лева на месец, са надплатили около 2,016 милиона лева за целия период.

В жалбата си до ДКЕВР симеоновградчани още настояват веднага да се наложи понижение на цената на водата, доставяна от оператора, осигуряване на алтернативен източник и предприемане на конкретни мерки за осигуряване на инвестиции за пречиствателна станция.

Никола Каракехайов – главен инженер във ВиК – Хасково каза, че единственото решение на проблема е изграждане на пречиствателна станция.

Кметът Пейчо Стайков обясни, че до 2 месеца са имали надежда, че ще имат  такава, финансирана от правителството. „Аз съм написал гневно писмо в началото на 6 януари до премиера, финансовия министър и МРР, но няма отговор. Имаше подписан договор за строителни работи за 4.7 млн. лева за такова съоръжение, но ни съобщиха, че е прекратен, без да ни дават обяснения. Сега предстои започването на нова процедура.“

Инж. Каракехайов съобщи, че през 2011 година е имало обществено обсъждане за новата цена на питейната вода, но тогава никой от симеоновградчани не е реагирал.

Това е поредният протест на симеоновградчани срещу действията на ВиК. Преди три години се оплакаха от надписаните според тях сметки на общите водомери в блоковете. През март 2013 стотици излязоха на протест срещу монополите и цените, които им налагат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2014 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама