Дим от комини на къщи задушават живеещите по високите етажи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 4, 2020 20:43

Дим от комини на къщи задушават живеещите по високите етажи


Пушекът от комини на къщи задушава хората през студените зимни дни. Това най-много се усеща от живеещите по високите етажи на жилищните блокове. През това време на годината много от домовете се отопляват на твърдо гориво – дърва и въглища. Пушекът при тяхното изгаряне се стели край апартаментите, а обитателите им не могат да отворят прозорците да проветрят. Много неприятна е миризмата от горенето на брикети или от друг вид въглища.
Някои от по-бедните стопани горят каквото намерят като пластмаси или гуми, които отделят задушливи и токсични миризми.
Когато към това се прибави и димът от остарелия автомобилен парк, трагедията е пълна.

В Хасковска област няма постоянни станции за засичане замърсеността на въздуха, но хората го усещат с дробовете си.

В областта няма и населено място с централно парно отопление. Жилищата там използват климатици, печки и котли на твърдо гориво. През последните години много от котлите се преоборудваха да изгарят пелети, но има и такива, които са на дърва и въглища.

През миналата година правителството прие Национална програма, с която страната ни се задължава отоплителните уреди, които не отговарят на изискванията, да бъдат извадени от употреба от 2020 до 2024 г.

В нея се отчита, че на отоплението на битово гориво се дължат 85% от фините прахови частици (ФПЧ), които са основният замърсител на въздуха.

Свиленград е единственият в областта, който има газопреносна мрежа, която се ползва от обществени институции и от частни къщи.
От миналата година община Димитровград е започнала да решава проблема със замърсеността на въздуха. Там спечелиха безвъзмездно финансиране от 7 555 396.72 лв. за проект за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление.
В национален план ще подменят стари отоплителни уреди в още 6 общини – София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Те се финансират от Европейската комисия. Ще бъдат подменени печките на твърдо гориво на 10 000 домакинства. Подмяната ще бъде напълно безплатна. Старите печки на одобрените домакинства ще бъдат иззети и предадени за скрап. Новите уреди, които ще заменят печките на твърдо гориво – газови котли или камини на пелети, през първите 5 години след закупуването и монтажа им в домовете на хората ще бъдат собственост на общината, а след това – на гражданите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 4, 2020 20:43
Напиши коментар

6 Коментара

  1. съседът януари 8, 00:10

    Защо да няма нужда, нали си свиня ?

    Отговори на този коментар
  2. Румяна януари 5, 10:02

    Аз пък цяло лято не мога да си отворя прозорците заради свинете на съседа. Сега пък от дима и т.н.Това нима е нормално?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама