Девети в Харманли е по-важен от 6-ти септември

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 9, 2015 19:14

Девети в Харманли е по-важен от 6-ти септември

Акценти

 • Денят на Съединението на България - 6-ти септември в Харманли бе отбелязан само с изпълнения на няколко марша от духовата музика

Свързани публикации

Над 50 служители на Общинска администрация – Харманли и пенсионери почетоха днес Девети септември, като се събраха пред паметника на убитите преди 1944 година.

Росян Колев, председател на общинската организация на Българския антифашистки съюз произнесе слово.

Всички кандидат кметове и кандидат съветници на БСП, членове на младежката движение „Устрем“ поднесоха цветя пред паметника.

След това отидоха в кафенето на Културния център където пиха кафе.

Националния празник на България – 6-ти септември в Харманли бе отбелязан само с изпълнения на няколко марша от духовата музика в центъра на града.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва това на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Съществен принос за това има Червената армия, която окупира България.

България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души – министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Как се отбеляза тази дата през 2011, през 2010 и през 2009-та

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 9, 2015 19:14
Напиши коментар

4 коментара

 1. milena септември 10, 21:06

  То бива лицемерие,ама това е прекалено.

  Отговори на този коментар
 2. Vasev септември 10, 08:45

  „Над 50 служители на Общинска администрация – Харманли и пенсионери почетоха днес Девети септември, като се събраха пред паметника на убитите преди 1944 година.“
  Това означава че бяха накарани да отидат там ! Съмнявам се че всички те са изпитвали огромна почит към убитите преди 1944г. голямо лицемерие, това е показно представление за възможностите на М.Л.
  А кога ще почетат този ден пред паметника на убитите след 1944 година. Може би е дошло време да се направи и такъв паметник. Скоро време май няма да могат да събират толкоз служители пък и пенсионери, времето не прощава на никого.

  Отговори на този коментар
 3. г-н Терзиев ! септември 9, 19:36

  9 септември 1944 година е денят ,в който България загина!Този ден поставя началото на трагичната съдба сполетяла нашето Отечество!На този ден беше отнето на свободният,почтеният и мислещ човек и гражданин на нашето Отечество жаждата за свобода,истина и вяра в него,и неговите възможности,способността да мисли,и постигне своето съвършенство!От 9 септември 1944 година до ден днешен ни управлява една клика от комунисти,милиционер-социалисти и доносници!А относно нашата Община и тези другари,които празнуват тази светла за тях дата,според мен там има нужда от специализирана медицинска помощ!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.