Девети в Харманли е по-важен от 6-ти септември

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 9, 2015 19:14

Девети в Харманли е по-важен от 6-ти септември

Акценти

 • Денят на Съединението на България - 6-ти септември в Харманли бе отбелязан само с изпълнения на няколко марша от духовата музика

Свързани публикации

Над 50 служители на Общинска администрация – Харманли и пенсионери почетоха днес Девети септември, като се събраха пред паметника на убитите преди 1944 година.

Росян Колев, председател на общинската организация на Българския антифашистки съюз произнесе слово.

Всички кандидат кметове и кандидат съветници на БСП, членове на младежката движение „Устрем“ поднесоха цветя пред паметника.

След това отидоха в кафенето на Културния център където пиха кафе.

Националния празник на България – 6-ти септември в Харманли бе отбелязан само с изпълнения на няколко марша от духовата музика в центъра на града.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва това на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Съществен принос за това има Червената армия, която окупира България.

България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души – министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Как се отбеляза тази дата през 2011, през 2010 и през 2009-та

This slideshow requires JavaScript.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 9, 2015 19:14
Напиши коментар

4 Коментара

 1. milena септември 10, 21:06

  То бива лицемерие,ама това е прекалено.

  Отговори на този коментар
 2. Vasev септември 10, 08:45

  „Над 50 служители на Общинска администрация – Харманли и пенсионери почетоха днес Девети септември, като се събраха пред паметника на убитите преди 1944 година.“
  Това означава че бяха накарани да отидат там ! Съмнявам се че всички те са изпитвали огромна почит към убитите преди 1944г. голямо лицемерие, това е показно представление за възможностите на М.Л.
  А кога ще почетат този ден пред паметника на убитите след 1944 година. Може би е дошло време да се направи и такъв паметник. Скоро време май няма да могат да събират толкоз служители пък и пенсионери, времето не прощава на никого.

  Отговори на този коментар
 3. г-н Терзиев ! септември 9, 19:36

  9 септември 1944 година е денят ,в който България загина!Този ден поставя началото на трагичната съдба сполетяла нашето Отечество!На този ден беше отнето на свободният,почтеният и мислещ човек и гражданин на нашето Отечество жаждата за свобода,истина и вяра в него,и неговите възможности,способността да мисли,и постигне своето съвършенство!От 9 септември 1944 година до ден днешен ни управлява една клика от комунисти,милиционер-социалисти и доносници!А относно нашата Община и тези другари,които празнуват тази светла за тях дата,според мен там има нужда от специализирана медицинска помощ!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама