Депутати се ангажираха с местни проблеми

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2017 06:45

Депутати се ангажираха с местни проблеми

Предизвикателствата пред малките общини дискутираха на специална среща депутати и ръководители на местната власт. Тя се състоя в понеделник, 19 юни, и бе организирана от Регионално сдружение на общините „Марица”. На нея присъстваха народните представители Елена Йончева, Никола Динков и Виолета Желева. Общините бяха представени от Свиленград, Любимец, Маджарово и Тополовград. От поканените представители на бизнеса на срещата присъства представител от Димитровград.
Акцентът на срещата бяха предизвикателствата пред общините, които са в периферията на страната, изправени пред ежедневните предизвикателства на местното управление като: спуснати регламенти от „жълтите павета”, разписани от чиновници без да бъдат отчетени спецификата и конкретните нужди на тези региони.
Народните представители поеха ангажимента да предложат на вниманието на Парламента темата за възможно най-скоро разработване на специални мерки и програма за създаване на преференциални условия за малките погранични общини и слабо развитите региони в страната.
Кметът на общината– домакин Божин Божинов постави наболелите проблеми на пограничната община. Той обърна особено внимание на необходимостта от предприемане на мерки от страна на държавното управление за създаване на трайни работни места предвид високата безработица в общината, която кара местните млади и квалифицирани хора да търсят прехраната си в други общини или в чужбина. Постави въпрос за налагащото се закриване на училища, лошото здравеопазване, разбитите пътища.
Кметът на Свиленград Георги Манолов предложи на народните представители да се намери правилният механизъм за включване на бизнеса в управлението на общините, без това да ги прави на всяка цена „нарушители” на нормативната уредба. “Ключът към развитието на общините е местният бизнес”, им припомни той.

Срещата продължи близо 3 часа и на нея бяха коментирани въпроси, свързани с управлението на ВиК в региона, регламентите за закриване на учебни и социални заведения без да се отчитат конкретни специфики на малките общини, прехвърляне на необезпечени финансово ангажименти от централната на местната власт, бавене на процедури по Европейски програми.
Бяха поставени и множество конкретни проблеми на общините, свързани основно с необходимост от ремонтни дейности по конкретни пътни отсечки, като всички участници се обединиха около тезата, че адекватната инфраструктура е първият аргумент за привличане на инвестиции в региона.
След направен анализ се оказва, че пътните отсечки, в изключително лошо състояние в общините, са тези, които принадлежат към републиканската пътна мрежа. Общинските пътища, като ангажимент на местните власти, макар и с много по-малък ресурс, са сравнително по-добре поддържани.
Присъстващите решиха, че такива срещи трябва да продължат и в бъдеще, като се настоява на тях да присъстват всички участници, отговорни за развитието на област Хасково.
Взе се решение в края на октомври такава среща да бъде организирана отново, за да се отчете свършеното и да се набележат следващите стъпки за обединяване на усилията на всички с цел устойчиво, балансирано и успешно развитие на област Хасково.

Като домакин, админи- страцията на община Тополовград беше организирала емоционално посрещане на участниците. Поздрави бяха поднесени от деца от Тополовград, които с изпълненията си впечатлиха присъстващите и подчертаха необходимостта от специално отношение към обезлюдените български райони, в които все още се раждат и израстват талантливи и изпълнени със смели мечти деца.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2017 06:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама