Комисия откри неравноправни клаузи в договорите на ВиК-дружествата

Admin
От Admin ноември 21, 2013 10:29

Акценти

  • Duo no commodo senserit.
  • Eam ne debitis singulis.
  • Ut his wisi perpetua omittantur, clita qualisque ex vix.

Свързани публикации

Две клаузи във вреда на потребителите се съдържат в общите условия на ВиК дружествата в страната, установи  преглед на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от регулатора. Едната предвижда при неизправен водомер, месечното количество изразходвана питейна вода да се определя по ред и начин, определени от доставчика. Според наредба на Министерството на регионалното развитие обаче, за база трябва да се взима количеството, изразходвано през същия период на предходната година.

Втората неравноправна клауза задължава потребителите да плащат сметките си в определения срок, дори и да са подали възражения срещу тях. Така според комисията, потребителят е длъжен да плати сума, която може реално да не дължи. В същото време, в общите условия доставчиците на услугата са включили възможност за корекция на сметка, с което сами признават, че е възможно грешно отчитане.

Комисията е изпратила на всички дружества препоръки за отстраняване на двете неравноправни клаузи. Една част от операторите са се съгласили с тях и са депозирали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявления за промяна на общите си условия. Срещу онези, които не го направят, ще бъдат заведени колективни искове.

Admin
От Admin ноември 21, 2013 10:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.