Държавата реши да покаже мускули в дълбоката провинция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2016 01:03

Държавата реши да покаже мускули в дълбоката провинция

Акценти

  • Протестиращите в Раднево бяха пресрещани от стотици жандармеристи, стоманени заграждания и две тежкотоварни машини, готови да изстрелват вода срещу гражданите, които не им се подчинят.

Свързани публикации

Държавата днес реши да покаже мускули пред жителите на малко градче, вместо да се заеме с решаването на проблеми, които предизвикват конфликти между етнически групи България .

Стотици тежко екипирани жандармеристи, с бронирани жилетки и щитове бяха блокирали централната част на Раднево. Двуметрови бойци спираха всяка подозрителна кола и се опитваха любезно да проверяват багажници и пътници, които се возиха в тях. Някои бяха задържани.

Около 1 000 човека се събраха в парк в центъра на града, където всеки изразяваше своята позиция по конфликта от сряда, 4 май. Тогава няколко български младежи бяха бити сериозно от роми, а единият от тях бе и намушкан. От репортаж на БНР стана ясно, че конфликтите тук са често явление, а прокуратурата не е вземала мерки те да не продължават.

Дете подаряваше карамфили на органите на сигурността.

Макар че малкото градче се бе превърнало в зона с изключителна сигурност, където влизащи коли се проверяваха основно, много гости от други градове дойдоха заявят своята позиция по въпроса с привилигерованото според тях отношение към ромите. Едни искаха те да бъдат изселени от Раднево, а кметът Теньо Тенев с безизразно лице обясняваше пред всяка медия, че техният град е мирен и спокоен и че случилото се е откъслечен инцидент.

Местните хора коментират, че той е бил избран с гласовете на ромите, които са били купени от ДПС. Те се намират в махалата Кантона, от където ескалира конфликта между българи и роми.

Протестният митинг премина покрай сградата на ОбА и спря на входа на ромската махала, където ги пресрещнаха стотици жандармеристи, стоманени заграждания и две тежкотоварни машини, готови да изстрелват вода срещу гражданите, които не им се подчинят. Повечето от събралите се изразиха добро отношение към органите реда. Подариха им карамфили, под унизителните подсвирквания на други.

До инциденти в тази част на града не се стигна. Събралите се пяха химна на България, скандираха „Раднево е София“. Те напразно приканваха жандармеристите да свалят щитовете, за да покажат разбиране с исканията на мирните протестиращи. Някои обиждаха полицаите и ги питаха, как ще се почувстват, ако техните деца са нападнати от роми.

След около час чакане всички си тръгнаха.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2016 01:03
Напиши коментар

1 Коментар

  1. I. май 6, 13:30

    Все по-зле ще става.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама