Честито Възкресение Христово!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2017 10:19

Честито Възкресение Христово!

Християнският свят днес празнува Възкресение Христово – денят, в който Сина Божи Иисус Христос е възкръснал, след като е разпънат на кръст и погребан.

Снощи в полунощ с камбанен звън храмовете навсякъде отбелязаха празника.

Благодатният огън пристигна в църквата „Св. Иван Рилски“ в Харманли 15 минути преди 24:00 часа. От Йерусалим, с правителствения самолет, той бе донесен от българската делегация, предвождана от Старозагорския митрополит Киприян. Пратеник от Харманли го взе от Стара Загора, по пътя даде на църквата в Поляново и го донесе в Харманли.

Всеки ден от Страстната седмица църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста.

Днес от 11 часа ще има литургия, в която ще се чете Евангелието на различни езици.

Благодатен, или още Свещен огън, е огън, който се запалва всяка година на Страстна събота в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 16, 2017 10:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама