Бяла покривка и лед затрупаха пътя до твърдото гориво

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2017 11:42

Бяла покривка и лед затрупаха пътя до твърдото гориво

Продължителните студове изпразниха всички складове, където се продава твърдо гориво за отопление. През тази седмица това се отнасяше за повечето фирми в Свиленград, Харманли, Хасково. В Симеоновград, в един склад имаше дърва, на 100 лева кубика, а в Тополовград – вида от пазара изчезна и най-популярното нискокалорично гориво за бедните – брикети. Последната доставка бе преди два месеца. От тогава складовете не са получавали такава стока. Не се очаква и нова, защото в момента „Брикел“ подава суровина за ТЕЦ.
По-заплетено е положението с доставката на донбаски въглища. За да изчезнат от пазара причината е спряното корабоплаване по река Дунав. „Ледоходът пак тръгна и е над 50%. Корабоплаването трудно може да се възстанови поради ниските води“, се изказа ръководен кадър от пристанище Русе. В Свищов порта също не работи.
Тези въглища изчезнаха навсякъде. В четвъртък преди обяд единствено в клона на „Топливо АД” в Тополовград имаше ограничени количества от тях и пелети. Наличността бе около 20 тона. Цената на чувал пакетирани от 25 кг е 10.80 лв., а на тон в насипно състояние е 370 лв.
Повишеното търсене през студените дни и липсата на нови доставки вдигнаха цените на отоплителните материали в частните фирми с около 10%. Тези, които продават твърдо гориво за отопление, в момента дори не разполагат с налични количества дърва. След нова година, поради падналия сняг в Сакар планина и в Родопите и продължаващите снеговалежи е преустановена дейността по дърводобива и извозването на дърва. Причината е невъзможността за достъп на хора и техника до горите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2017 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.