Болярово и Юскюп продължават културното сътрудничество

Сакарнюз
От Сакарнюз април 28, 2015 08:56

Болярово и Юскюп продължават културното сътрудничество

Акценти

  • Предвидени двудневни посещения на фолклорни изпълнители в от едната в другата община
  • Изложба «Общото културно наследство» по една седмица във всяка община
  • двудневни посещения на фолклорни изпълнители – деца в Юскюп и в Болярово.

Свързани публикации

На 22 и 23 април 2015 година група от община Болярово, начело с кмета Христо Христов, посети община Юскюп, Република Турция. Гостуването им бе във връзка с пета дейност по трансграничен проект – културен обмен. Проектът е „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура”, с референтен номер № 2007CB16IPO008-2013-3-076, финансиран по програма ТГС България-Турция. Ръководител на проектът е заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева. Членове от екипа, от българска страна също присъстваха на тази дейност.

Водещият партньор е община Юскюп, договорът за финансиране е подписан на 7.02. 2014 г., а срокът на изпълнение – 24 месеца. Бюджетът е 396890, 94 евро, като за община Юскюп са 135 460,80 евро, а за Болярово – 261 430, 14 евро.

Общата цел на проекта е да се насърчи устойчивото развитие на трансграничния регион чрез подобряване на културния и социалния потенциал на двата региона. Проектът има за цел да допринесе за сближаване и интеграция на регионите чрез насърчаване на приятелството, като приведе професионалисти и широки целеви групи заедно. Специфичните му цели са две: подобряване на културната инфраструктура в трансграничния регион и създаване на условия за постигане на висок стандарт, необходим за културното развитие на туризма; установяване на дълготрайно партньорство между културните специалисти от двете страни на границата.

Предходната дейност бе свързана с ремонтите. За община Юскюп – това бе направеният основен ремонт на читалищната сграда, а за община Болярово – завършване на първи етап от проект изграждане на читалище в град Болярово. Гостите от България присъстваха на официалното откриване на основно ремонтираната читалищна сграда в община Юскюп на 23 април 2015 година. Кметът на община Юскюп Хюсеин Касап поздрави всички участници в проекта и гости на откриването за успешната съвместна работа, своите благодарности изказа и Христо Христов.

Невероятни бяха изпълненията на детския фолклорен танцов състав „Боляровче”. Техните танцови изпълнения предизвикаха бурни аплодисменти. Програмата им бе част от детския празник в община Юскюп. Участие в него взеха и турски и гръцки танцови състави. Всяко от децата получи медал за участието си, а кметът но общината Христо Христов, началникът на отдел „Хуманитарни дейности и европейски проекти” София Минева и ръководителите на състава – Румен Тодоров и Дора Карагьозова получиха плакети в знак на благодарност и приятелство с турската община.

Българската група остана възхитена от забележителностите, които турските гости има показаха през свободното им време. Незабравими ще останат двата дни на гостуване за тях и несъмнено с нетърпение очакват гостуването на турските партньори наесен за откриването на читалищната сграда в Болярово.

По проект „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура” предстоят и още две дейности: изучаване на общи фолклорни практики в двете общини, а седмата включва дейности по информираност и публичност.

boliarovo_Iuskup-6 boliarovo_Iuskup-5 boliarovo_Iuskup-4 boliarovo_Iuskup-3 boliarovo_Iuskup-2 boliarovo_Iuskup-1

Сакарнюз
От Сакарнюз април 28, 2015 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама