Болярово и Юскюп продължават културното сътрудничество

Лора Величкова
От Лора Величкова април 28, 2015 08:56

Болярово и Юскюп продължават културното сътрудничество

Акценти

  • Предвидени двудневни посещения на фолклорни изпълнители в от едната в другата община
  • Изложба «Общото културно наследство» по една седмица във всяка община
  • двудневни посещения на фолклорни изпълнители – деца в Юскюп и в Болярово.

Свързани публикации

На 22 и 23 април 2015 година група от община Болярово, начело с кмета Христо Христов, посети община Юскюп, Република Турция. Гостуването им бе във връзка с пета дейност по трансграничен проект – културен обмен. Проектът е „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура”, с референтен номер № 2007CB16IPO008-2013-3-076, финансиран по програма ТГС България-Турция. Ръководител на проектът е заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева. Членове от екипа, от българска страна също присъстваха на тази дейност.

Водещият партньор е община Юскюп, договорът за финансиране е подписан на 7.02. 2014 г., а срокът на изпълнение – 24 месеца. Бюджетът е 396890, 94 евро, като за община Юскюп са 135 460,80 евро, а за Болярово – 261 430, 14 евро.

Общата цел на проекта е да се насърчи устойчивото развитие на трансграничния регион чрез подобряване на културния и социалния потенциал на двата региона. Проектът има за цел да допринесе за сближаване и интеграция на регионите чрез насърчаване на приятелството, като приведе професионалисти и широки целеви групи заедно. Специфичните му цели са две: подобряване на културната инфраструктура в трансграничния регион и създаване на условия за постигане на висок стандарт, необходим за културното развитие на туризма; установяване на дълготрайно партньорство между културните специалисти от двете страни на границата.

Предходната дейност бе свързана с ремонтите. За община Юскюп – това бе направеният основен ремонт на читалищната сграда, а за община Болярово – завършване на първи етап от проект изграждане на читалище в град Болярово. Гостите от България присъстваха на официалното откриване на основно ремонтираната читалищна сграда в община Юскюп на 23 април 2015 година. Кметът на община Юскюп Хюсеин Касап поздрави всички участници в проекта и гости на откриването за успешната съвместна работа, своите благодарности изказа и Христо Христов.

Невероятни бяха изпълненията на детския фолклорен танцов състав „Боляровче”. Техните танцови изпълнения предизвикаха бурни аплодисменти. Програмата им бе част от детския празник в община Юскюп. Участие в него взеха и турски и гръцки танцови състави. Всяко от децата получи медал за участието си, а кметът но общината Христо Христов, началникът на отдел „Хуманитарни дейности и европейски проекти” София Минева и ръководителите на състава – Румен Тодоров и Дора Карагьозова получиха плакети в знак на благодарност и приятелство с турската община.

Българската група остана възхитена от забележителностите, които турските гости има показаха през свободното им време. Незабравими ще останат двата дни на гостуване за тях и несъмнено с нетърпение очакват гостуването на турските партньори наесен за откриването на читалищната сграда в Болярово.

По проект „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура” предстоят и още две дейности: изучаване на общи фолклорни практики в двете общини, а седмата включва дейности по информираност и публичност.

boliarovo_Iuskup-6 boliarovo_Iuskup-5 boliarovo_Iuskup-4 boliarovo_Iuskup-3 boliarovo_Iuskup-2 boliarovo_Iuskup-1

Лора Величкова
От Лора Величкова април 28, 2015 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.