Богати пенсионери спонсорират измамници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2017 08:19

Богати пенсионери спонсорират измамници

Богати пенсионери продължават да спонсорират телефонни измамници. Това се случва на фона на непрекъснато тиражиране по медиите на новини за измамени хора, на които им са поискани пари за „лечение“ на близък, или за смекчаване на наказание на виновен „роднина“. Явно българските пенсионери не са най-бедните в Европа, защото от полицията идват съобщения за платени суми от порядъка на няколко хиляди лева на измамници.
Последният сигнал за това е от тази седмица. Във вторник, 7 февруари, в РУ- „Полиция“ – Свиленград е дошла информация за извършена телефонна измама спрямо 72-годишна жителка на града. Жената получила обаждане по домашния телефон, като й е обяснено, че трябва да даде пари за пострадал от катастрофа роднина. Възрастната жена „заделила“ 10 000 лева, и ги оставила на външния прозорец на дома си. По-късно се усетила и уведомила полицията за случая.
Има и други сценарии. Един от тях е “искане за съдействие при задържане на измамници”. По телефона, се представя „следовател Маринов“, който убеждава гражданите, че домашният им телефон е обект на телефонни измамници, които ще се обадят по-късно. Мнимият следовател уговарял гражданите за тяхна сигурност да съберат всички пари и ценности и ги предадат на изпратен доверен човек, а по- късно щял да им ги върне. По този сценарий, в Елхово била въведена в заблуждение възрастна жена, която пуснала през терасата на дома си 4000 лева на непознат мъж – „доверен човек на сле- дователя“.
По подобна схема са измамени и жена на 70 г. и 81-годишен мъж от Димитровград. И в двата случая хората са получили обаждане по телефона от човек, който се е представил за полицай и им дал инструкции какво да правят, за да бъдат заловени телефонни измамници.
Жената е пуснала през терасата на дома си на булевард „Стефан Стамболов” 1500 лв. и около 4 грама златни накити, а мъжът изхвърлил 7 000 лв. през терасата на жилището си на улица „Неофит Бозвели”.

При последният случай повече от 10 000 лева и злато даде жена от Търговище на телефонни измамници. 67-годишна жителка на областния град сама е подала сигнал за измамата в полицията, съобщиха от ОД на МВР от областния град.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2017 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама