Бивш кмет написа история на Симеоновград от 1900-1944 година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 16, 2016 08:20

Бивш кмет написа история на Симеоновград от 1900-1944 година

Кметът на Симеоновград от 1980 г. до 1983 г. Тодор Пиличев е готов с ръкописа на книга, в който се проследява историята на Симеоновград от 1900 до 1944 година. От 1881 до 1900 Търново Семен е бил околийски център, а след като престава да бъде такъв, сред населението има недоволства.
В първата глава “Население“ той разглежда как от няколко фамилии, които са живеели заедно в една махала са се образували цели родове. Такива големи фамилии имало чак до 1930 година, когато почват да се разделят. Проследени са няколко известна рода Шарланови, Гецови, Дойкови, Гоговите, Пракови и др.
В главата „Икономическо развитие“ се проследява поминъкът и занаятите, които са се практикували тук – рибарство и мелничарство, салджийство и други.
Кооперативното движение се развива след 30 -те години. Тогава е основан Районен кооперативен съюз, в който са обединени няколко села. Контролът им се осъществява от Българска земеделска кооперативна банка.
В отделен раздел е описано и строителството в тези период. Отбелязано е, че през 1937 година се прави водопровод по главната улица с манесманови тръби.
Упоменат е строежът на пътя за Харманли, от където е връзката с Одрин, а през 1938 година и изграждане на шосе за Нова Загора. По това време се правят и пътища до селата, за да се привличат хора към града.
Съобщения тук започват развитието си през 1879 г., когато се открива първата Талеграфо-пощенска станция в „Злати дол“, а станцията в Сеймен започва да работи на 5 май 1909 година.
Търговията до 1943 година е била от складове и сушилни, свързани с бубарството, което се е развивало добре. Имало е кланици, кръчми, бозажийници, ханове, хотели.
В раздела „Учебно дело и култура“ е записано, че тук е имало училище още през османското владичество. „Отец Паисий“ е открито още от 1845 година. Споменати са имена на много будители, които са просвещавали населението. Общината е отпускала пари за стоеж на училище.
Култура се е развивала най-вече чрез читалището. Първото, „Развитие“, е открито през 1882. година Тук се представят театрални постановки, изнасят се рецитали. Другото читалище е „Просвета“ в „Злати дол“
Изброени са и вестниците, които излизат през този период. Те са 14, като някои от тях са партийни, бюлетини и рекламни.
През 1941 година се предприемат мерки за построяване на модерна болница, към съществуващия Здравен дом. Общината взима заем от банката и се търси съдействието на 30-ти Пехотен Шейновски полк и 12-та жп секция.
В областта на спорта е записано, че на 15 ноември 1923 г. се създава спортен клуб „Бенковски“, имащ за цел „физическо развитие на своите членове и повдигане стремежа към нравствено и физическо развитие- футбол, баскетбол, скачане, бягане и крикет.
30-ти Пехотен Шейновски полк се възражда на 12 май 1928 година, когато в казармите на полка идва 38-ма Пехотна Одринска дружина от Кърджали. Поделението взима активно участие във Втората световна война.
Не е пропусната и политиката. За нея е записано, че БРСДП застанала начело на социалната справедливост и през 1932 година спечелила местните избори. Тогава се образува Симеоновградска комуна с кмет Делчо Бойчев
За ръкописа са използвани материали от Общината, Регионален исторически музей, окръжен държавен архив – Хасково.
Авторът изказва благодарности на Радослава Илчева от БАН и посвещава изданието си на съпругата си Марийка, по случай нейния 75 -годишен юбилей.
То е напечатано на принтер и се разпространява в папка.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 16, 2016 08:20
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Елияна декември 27, 06:03

  Как и кога?

  Отговори на този коментар
 2. krisi януари 28, 21:29

  А как може да се сдобием с книгата ?

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама